Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U Tešnju održana IX sjednica Vijeća Koordinacije bošnjačkih NVO

U Tešnju održana IX sjednica Vijeća Koordinacije bošnjačkih NVO

U Tešnju je u nedjelju 9. novembra 2014. godine, pod predsjedavanjem ABOM-a,  održana IX sjednica Vijeća KBNVO na kojoj je razmatrano nekoliko pitanja. Vijeće je dalo punu podršku firmi „Pronatura“ iz Zenici čiji je predstavnik prezentirao rad ove zadruge i mogućnosti realizacije projekata proizvodnje i otkupa jagodičastog voća, posebno maline. Istaknuto je da je ovo jedan od načina na koji bi se moglo uposliti nekoliko hiljada porodica i time doprinijeti rješavanju problema nezaposlenosti u našoj državi. Poziv je upućen svim udruženjima i aktivistima koji su u mogućnosti podržati navedeni projekat da stupe u kontakt sa „Pronaturom“ kako bi se pristupilo konkretnoj realizaciji.

 

Drugo pitanje koje je razmatrano je primjena Zakona o premjeru i katastru u entitetu RS, a koji prijeti imovini Bošnjaka na tom području. Zaključeno je da će Koordinacija dati doprinos u radu tima za primjenu navedenog zakona koji bude oformljen od  institucija koje se aktivno bave tim problemom.

Također, jedno od važnih pitanja o kojem je bilo riječi na ovoj sjednici je i Platforma o saradnji Islamske zajednice u BiH sa organizacijama islamskog određenja. U tom smislu, Koordinacija zauzima centralno mjesto i svakako će dalje raditi na uspostavi što boljih odnosa između dvije strane u cilju općeg razvoja Bošnjaka na edukativnom i odgojnom planu.

 

Na kraju, s obzirom na probleme s kojima se suočavaju učenici bošnjačke nacionalnosti u Vrbanjcima – Kotor Varoš, upućen je poziv svim članicama da pruže svaki vid podrške, prije svega materijalni, u izvođenju instruktivne nastave u tom mjestu.

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top