Ekonomija

U Tešnju nema odmora: Rađaju se ideje i realizuju novi projekti

TRA Agencija za razvoj općine Tešanj u posljednje vrijeme bilježi pozitivne rezultate u  realizaciji brojnih projekata i aktivnosti u slijedećih šest područja: projektni menadžment, javno-privatni dijalog, promocija privrednih potencijala, obuka radne snage, ruralni razvoj, energetska efikasnost i zaštita okoliša.

U skladu sa njihovom vizijom “Općina Tešanj sredina poslovne izvrsnosti – 9E budućnost”, značajno mjesto zauzimaju pitanja energije, energetske efikasnosti i obnovljih izvora energije. U tom smislu, aktivno sudjeluju u projektu “REELIH-Energetska efikasnost stambenih zgrada za kućanstva sa niskim primanjima” koji implementira organizacija Habitat for Humanity uz finansijsku podršku USAID-a Agencije za međunarodni razvoj SAD-a.

TEŠANJ-DOM PREHRAMBENE INDUSTRIJE

Ismar Alagić, direktor TRA Agencija za razvoj općine Tešanj za eKapija.ba je kazao kako je cilj da kao jedina općina iz Ze-Do kantona budu uključeni u navedeni projekat, a potom  provedu sve potrebne građevinske radnje na jednom objektu kolektivne stambene gradnje smještenom u Tešnju koji bi nakon toga stekao certifikat energetske efikasnosti i postao “pionirski” objekat takve vrste na ovim prostorima.

Osim općine Tešanj u navedeni projekat su uključene još tri općine/grada iz Tuzlanskog kantona: Tuzla, Banovići i Živinice.

“U proteklom periodu izvršili smo odabir objekta, proveli edukaciju etažnih stanara, izvršili predmjer i predračun radova, tako da u narednih nekoliko dana očekujemo objavu javne nabavke za izvođenje radova. Na proljeće 2015. godine očekujemo da rekonstruisani objekat dobije certifikat energetske efikasnosti za stambene zgrade kao prvi takav na području naše općine. Ovim aktivnostima još jednom TRA Agencija želi da učini iskorak i uvrsti se u još jednom području svoga rada među ‘najbolje od dobrih u energetskoj efikasnosti za područje zgradarstva'”, pojašnjava Alagić.

Osim ovoga projekta na području općine Tešanj TRA je uključen i u mnoge druge. Alagić, ističe kako ruralni razvoj predstavlja veoma važno područje u radu TRA Agencije.

Strateški resursi svakog društva su znanje, hrana i voda. Upravo u tom segmentu u Tešnju čine napore da na ovom području uspostave konkurentnu primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

“Više od 10 godina naša lokalna zajednica izdvaja 3% općinskog budžeta u poticaje za poljoprivrednu proizvodnju. Veliki rezultati su postignuti u proizvodnji mlijeka, gljiva, uzgoju brojlera i podizanju voćnjaka. Iz svega toga su proistekli vodeći proizvođači u BiH kada je riječ o preradi pilećeg mesa, gljiva, proizvodnji sira, keksa i punionicama voda”, kaže Alagić, pojašnjavajući kako slogan “biti prvi”je realnost na ovim prostorima i općina Tešanj je postala “dom – jedne od najjačijih prehrambenih industrija u BiH”.

Uz podršku  katarske organizacije “Aid Charity al-Qatariya”, TRA Agencija realizuje i projekat “Podizanje nasada malina na području općine Tešanj“. Već su potpisani ugovori sa 44 korisnika navedenog projekta, čime je za 19% nadmašen prvobitni plan donatora da podrži 37 oglednih poljoprivrednih dobara veličine od 2 dunuma. Poljoprivredni proizvodi iz Tešnja, nose prefiks “tešanjski”, odavno su prisutni i izvan granica naše države, a ne međunarodnim sajmovima osvajaju laskava priznanja i ubrajaju se među “regionalne lidere u branši”. Sajmovi mineralnih voda u SAD-u su odavno nezamislivi bez laureata iz Tešnja, kao i sajam poljoprivrede u Novom Sadu gdje je firma Madi demonstrirala kvalitet mesnih proizvoda koji dolaze iz Tešnja. Tu nije kraj, renomirane firme u BiH, kao što su Vispak i Klas imaju vlasnike koji dolaze iz Tešnja.

KORAK ISPRED DRUGIH

“Mi ne želimo tu da stanemo i u području proizvodnje malina i drugih poljoprivrednih proizvoda želimo da budemo barem ‘za korak-ispred drugih. Kroz uspostavljeni fond za proširenje nasada malina u okviru TRA Agencije, bićemo u prilici da već nakon prvih 5 godina realizacije projekta značajno povećamo broj samostalnih poljoprivrednih proizvođača malina, među kojima je značajan broj žena kao nosilaca gazdinstava”, dodaje Alagić.

Također, projekat prikupljanja, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda na području općine Tešanj je najveći projekat u istoriji lokalne zajednice sa aspekta sadržaja i kompleksnosti realizacije. Europska Investiciona Banka EIB finansijski podržava navedeni projekat, dok Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost FBiH podržava izradu studijsko-projektne dokumentacije za centralni uređaj za prečišćavanje otpadnih voda tri susjedne općine: Tešanj, Usora i Doboj-jug.

“Osnovni koncept pri odabiru lokacije i tehnologije za uređaj za prečišćavanje mora da uvažava pristup integralne zaštite vodotoka rijeke Usore i pripadajućih vodoizvorišta raspoređenih duž najznačajnijeg vodotoka za vodosnabdjevanje tri susjedne općine. TRA Agencija za razvoj općine Tešanj je aktivno uključena u navedene aktivnosti slijedeći maksimu ‘općina Tešanj – sredina ekološke svijesti, čistoće i reda'”, kaže Alagić, naglašavajući kako životni ambijent ne ostavljamo našim potomcima, već smo isti “posudili od naših unuka”. Ovo predstavlja osnovnu vodilju za TRA Agenciju da pri odabiru svih tehnologija koje će se primijeniti na području naše općine ne smiju biti na ušrb i onečišćenje vode, tla i vazduha.  “‘Zeleni” ekonomski razvoj općine baziran je na korištenju tkz. “zelenih tehnologija”, koje pri tehnologiji prečišćavanja otpadnih voda moraju uzeti u obzir pronalaženje sistemskog rješenja i za zbrinjavanje mulja, uvažavajući stroge ekološke standarde u predmetnom području”, pojasnio je Alagić.

 

ekapija.ba

Povezani članci

Back to top button