Vijesti iz zemlje

U strahu od protesta u Egiptu, Al-Sisijeva vlast pogubila 15 opozicionara

Antivladini protesti u Egiptu su se od 19. septembra proširili na sve gradove te zemlje, a režim predsjednika Abdel Fataha al-Sisija izvršio je 15 smrtnih presuda kako bi proširio strah među demonstrantima, javlja Anadolu Agency (AA).

Protesti u Egiptu su počeli u ruralnim regijama i perifernim dijelovima gradova, a vlasti su prvo pokušale da snimke sa tih protesta diskreditiraju tvrdnjama da se radi o starim video zapisima.

Nakon neuspjeha diskreditacije sadržaja koje su demonstranti i opozicioni krugovi objavljivali sa protesta, Al-Sisijeva vlast je izvršila pogubljenje 15 osoba kojima su sudovi ranije izrekli smrtne kazne.

U petak je u Egiptu održan protest “Petak pobjede“, a dan kasnije vlasti su pogubile dvoje članova Muslimanskog bratstva (Ihvan) koji su na smrt osuđeni nakon hapšenja na protestima u Aleksandriji u augustu 2013. godine kada su protestirali zbog vojnog udara i svrgavanja prvog demokratski izabranog egipatskog predsjednika Mohammada Mosrija.

Vijest o pogubljenju objavili su opozicioni izvori, a institucije Egipta nisu komentirale slučaj.

Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava “Mi bilježimo“ (We Record), čije sjedište je u Londonu, saopćila je da su u subotu pogubljeni 49-godišnji Yasser Al-Abasiri i 45-godišnji Yasser Shukur, koji su bili pritvoreni u zatvoru Tora u Kairu.

Dan kasnije, egipatske vlasti su pogubile još 13 osoba koje su ranije osuđene na smrtne kazne, ali institucije te zemlje nisu javnosti saopćile ni tu informaciju.

Televizija “Vatan“, poznata po bliskosti sa Muslimanskim bratstvom, javlja da su pogubljeni također bili politički zatvorenici.

Još neke medijska kuća koja sadržaje emitiraju u dijaspori i koje su bliske s opozicionim grupama, poput televizijskih kanala Mekameleen i Al-Shark, također su objavile vijesti o pogubljenjima u Egiptu.

Al-Shark je detaljno izvještavao o pogubljenjima u Egiptu i saopćio da je porodicama pogubljenih javljeno da trebaju doći u mrtvačnicu bolnice Zinhum u Kairu kako bi preuzeli tijela svojih pogubljenih srodnika.

– Pogubljenja s ciljem širenja straha na ulicama

Protesti pod nazivom “Septembarski ustanak“ u Egiptu počeli su 19. septembra na poziv egipatskog istaknutog poduzetnika i opozicionara koji živi u egzilu u Španiji Muhammeda Alija, a brzo su se proširili na sve gradove i zabrinule Al-Sisijevu vlast koja im u početku nije pridavala veliki značaj.

Omasovljavanjem protesta intenzivirana je i sila koju su Al-Sisijeve vlasti koristile kako bi ugušile proteste, a u neredima 25. septembra policija je ubila najmanje troje demonstranata. Ti neredi su dodatno izazvali gnjev demonstranata koji su prvobitno na ulice izašli zbog nezadovoljstva ekonomskom situacijom u zemlji.

U strahu da bi antivladini protesti mogli eruptirati, Al-Sisijeva vlast je posegnula za intenziviranim pogubljivanjem osuđenika kao novim metodom gušenja protesta i to širenjem straha među neistomišljenicima i demonstrantima.

– Pogubljenje čekaju desetine osuđenika

U prošlu subotu je u Egipatskim zatvorima bilo 50 osoba koje su čekale na izvršenje smrtne kazne, a većina su bili članovi Muslimanskog bratstva.

Al-Sisijeva vlast tokom vikenda je pogubila 15 osuđenih, a preostalih 35 osuđenika u zatvorima i dalje čekaju pogubljenje koje bi moglo biti prilikom prve naredne krize u toj zemlji.

Predsjednik Egipta po funkciji je jedini nadležan za odobravanje izvršenja smrtnih kazni, kao i za pomilovanja osuđenika.

– I u februaru prošle godine pogubljeno devet osuđenika

Nakon što je Al-Sisi vojnim udarom preuzeo vlast u Egiptu, sudovi u toj zemlji su izrekli stotine smrtnih kazni oponentima njegovog režima, a većinu tih kazni oborili su viši sudovi.

Pravosnažno su izrečene 92 smrtne presude u Egiptu, a Al-Sisijeva vlast je dosad pogubila 57 osuđenika, uključujući 15 pogubljenih prošlog vikenda i devetoro koji su pogubljeni u februaru prošle godine.

Sudovi u Egiptu i dalje izriču smrtne kazne. Ukupno šest osoba je prvostepeno osuđeno na smrt na suđenju koje je završeno 30. septembra, a osuđenici su pokrenuli žalbene postupke.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button