Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U Srebrenici održan bajramski prijem: Raditi za budućnost

U Srebrenici održan bajramski prijem: Raditi za budućnost

 Potpredsjednik bh. entiteta Republike Srpske Ramiz Salkić izjavio je danas u Srebrenici da se ne može zaboraviti činjenica da se u Srebrenici desio genocid, ali prošlost ne smije biti prepreka budućnosti i “mi moramo živjeti zajedno i raditi za budućnost”, javlja Anadolu Agency (AA).

U Kulturnom centru Srebrenica danas su zamjenik načelnika opštine Srebrenica Nermin Alivuković i predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Alija Tabaković  upriličili prijem u povodu Kurban – bajrama.

Prijemu su prisustvoali, pored političkih predstavnika, službenika, građana, predstavnika međunarodnih i nevladninih organizacija, i potpredsjednik bh. entiteta Republike Srpske Ramiz Salkić, načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, zamjenik načelnika opštine Bratunac Salih Dubičić, potpredsjednik Skupštine opštine Srebranica Radomir Pavlović, te predstavnici Medžlisa islamske zajednice Srebrenica i Srpske pravoslavne crkve.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, je rekao da Srebrenica i njeni građani zaslužuju bolje uslove života.

“To nije fraza ili neka floskula. To je ono što svi mi trebamo da preferiramo. Ovaj grad treba da se razvija. Sve se može postići ako se međusobno uvažavamo i poštujemo. Tradicija bosanska je da živimo jedni s drugima, da zajedno obilježavamo praznike. Prošlost se ne može zaboraviti i činjenica da se u Srebrenici desio genocid, ali vrijeme je pred nama i moramo ići naprijed. Prošlost ne smije biti prepreka budućnosti. Mi moramo živjeti zajedno i raditi za budućnost. Nadamo se da će uskoro biti riješen i problem oko banje Guber što bi Srebrenici značilo mnogo. Svi moramo raditi za dobrobit ovog grada i građana – rekao je Salkić.

Nermin Alivuković, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, se zahvalio prisutnima na prijemu.

“Drago mi je da smo u ovolikom broju bili na bajramskom prijemu, te da su tu bili predstavnici Islamske zajednice i pravoslavne crkve. Naravno, lijepo je da su tu danas i načelnik opštine Mladen Grujičić, te potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić. Ovo je jedna lijepa prilika za druženje, i da se upute lijepe želje”, rekao je Alivuković.

Alija Tabaković, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, rekao je da su bajramski prijemi prilika da se iz Srebrenice pošalje pozitivna slika.

“Ovdje se vijekovima slave praznici zajedno. Praznici nam moraju biti zajednički i zajedno se obilježavati. Drago mi je da danas ovdje vidim mlade ljude. Bajram nas uči dobrome. Kurban – bajram ima tu i socijalnu dimenziju, i to se posebno vidi u Srebrenici”, rekao je Tabaković.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić prisutnima je uputio tradicionalnu bajramsku čestitku.

“Bajram Šerif Mubarek Olsun. Želim da sve dane provodite u sreći, zdravlju i veselju sa svojom porodicom. Bajram nas uči da pomažemo jedni drugima tokom cijele godine. Bitno je da se mi poštujemo i to ne može niko da nam ospori. Ovdje žive svi zajedno”, rekao je Grujičić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top