Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U srcu Baščaršije Reisul-ulema IZ u BiH otvorio manifestaciju “Ramazan u Bosni”

U srcu Baščaršije Reisul-ulema IZ u BiH otvorio manifestaciju “Ramazan u Bosni”

Veliki broj građana Sarajeva i turista večeras se okupio u starogradskom dijelu grada ispred Čaršijske džamije gdje je večeras otvorena kulturna manifestacija pod nazivom “Ramazan u Bosni” a koja ima za cilj da se radost najblagoslovljenijeg muslimanskog mjeseca ramazana, koji je u toku, podijeliti sa drugima

 Petodnevnu manifestaciju koja je otvorena večeras organizovao je Rijaset Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) u saradnji sa nevladinim organizacijama, udruženjem “Demus”, udruženjem građana “Saff”, “AKOS” i udruženjem “Svitanje” iz Sarajeva a riječ je o prvoj manifestaciji ovog tipa koja se organizuje u BiH.

Hafiz Mensur efendija Malkić otvorio je manifestaciju učenjem odlomaka iz Kur'ana nakon čega se prisutnima obratio reisu-l-ulema IZ Husein ef. Kavazović pozdravljajući prisustvo velikog broja prisutnih.

“Hvala Vam na odazivu i podršci da ovdje Islamska zajednica zajedno sa prijateljima organizuje ove dane u čast ispraćaja Ramazana. Posebno mi je drago da su sa nama ovdje naša djeca iz Srebrenice, Bratunca i Zvornika. Večeras je sa nama naš prijatelj, naš brat u vjeri, predsjednika Predsjedništva za vjerske poslove Republike Turske Mehmeta Gormeza, koji je jučer sa nama bio u Srebrenici. Ovo su za nas posebni dani, ramazan uvijek donese svoje gradove i u njemu se i sigurno osjećamo bliže jedni drugima i to je smisao ovog mjeseca”, kazao je Kavazović.

Svečanom otvorenju prethodio je  bogat program polaznika mektebske nastave iz džemata Ugorsko, kao i zajednički iftar na otvorenom za sve učesnike manifestacije te prisutne građane.

“Manifestacija sadrži širom spektar sadržaja a cilj je da se sva radost ramazana vjernika ne zatvori samo u džamije, već da se podijeli javno sa građanima i turistima kojih ima mnogo”, kazao je u razgovoru za AA Adem Zalihić, predsjednik udruženja građana Demus koji je jedan od suorganizatora manifestacije.

Prema riječima Zalihića, tokom pet dana planirano je izvođenje ilahija, izvođenja recitala, vjerskih predavanja.

“Jedna od značajnih tačaka večeras je jedna poema o Bosni koju je Benjamin Mušinović izvodio u Aja Sofiji pred političkom elitom Turske, to će biti na turskom i bosanskom jeziku i ovog je veliki događaj za nas”, rekao je Zalihić dodajući kako, prema prvim reakcijama na događaj, postoji realan osnov da ovaj događaj postane tradicionalan, te da se proširi na druge bosanskohercegovačke gradove.

OVDJE pogledajte galeriju fotografija.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top