Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > U Skupštini Sjeverne Makedonije će biti obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

U Skupštini Sjeverne Makedonije će biti obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

Povodom obilježavanja dana sjećanja na genocid u Srebrenici, u Skupštini Republike Sjeverne Makedonije je održan sastanak Bošnjačkih nevladinih organizacija i predstavnika bošnjačke zajednice sa predsjednikom Skupštine g-dinom Talat Džaferijem, te poslanicima Zećirom Ramčilovićem, akademikom Feridom Muhićem i Ilijom Nikolovskim.

Predsjednica Udruženja “Divan” je naglasila važnost obilježavanja 11. jula kao sjećanja na ubijene Bošnjake u Srebrenici i Bosni te smatra da je to dug i obaveza, a cilj jasan da se ne zaboravi i nikom da ne ponovi ni najmanji zločin, a time ni Srebrenica.

Poslanik Zećir Ramčilović je rekao: “Genocid u Srebrenici nije učinjen samo Bošnjacima, već cijelom čovječanstvu. Zbog toga svoju poziciju ću i dalje maksimalno koristiti da obilježavanje genocida podignemo na jedan visoki državno nivo, kao što smo to uradili sa prvom državnom parlamentarnom delegacijom koja je prisustvovala na komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari koju sam predvodio, a posebno ove godine kada će istu predvoditi Predsjednik Skupštine, Talat Džaferi.”

Udruženje Divan je prvi put 2015. na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici organiziralo prvu masovnu posjetu Memorijalnom centru u Potočarima za građane iz Makedonije, kao i sljedećih godina u kojim su pored Bošnjaka prisustvovali i predstavnici ostalih etničkih zajednica da posjete i prisustvuju dženazi ubijenima u Srebrenici.

U znak zahvalnosti za angažman Predsjedniku Skupštine Talat Džaferiju, kao i članovima prve državne delegacije Ramčiloviću, Nikolovskom i Ismailiju predsjednica Divan-a je uručila filigranski Cvijet Srebrenice kao simbol sjećanja na genocid.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top