Vijesti iz svijeta

U Skoplju obilježen Dan Bošnjaka

U prisustvu brojnih ličnosti iz društvenog, političkog i kulturnog života iz zemlje i regije, kao i brojnih građana različitih nacionalnosti sinoć je u Skoplju, u zgradi Makedonske filharmonije, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNS) u Skoplju, održana svečana akademija povodom 28. septembra, Međunarodnog Dana Bošnjaka, javlja Anadolu Agency (AA).

Među prisutnima na akademiji bili su potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić, zamjenik ministra za politički sistem i međuzajedničke odnose u sjevernoj Makedoniji Nedžad Mehmedovic, predsjednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, zastupnici, kao i predstavnici diplomatskog kora i predstavnici organizacija civilnog društva u zemlji.

Obraćajući se prisutnima, Spasovski je rekao kako mu je čast i zadovoljstvo prisustvovati događaju te je čestitao Međunarodni dan Bošnjaka u ime vlade.

Spasovski je rekao da multietničnost i multikonfesionalnost kao jedinstvo različitosti dodatno jačaju građanski karakter Republike Sjeverne Makedonije.

“Naš primarni cilj kao države i kao društva ostaje briga i unapređivanje načela i vrijednosti ravnopravnosti svih građana za njihovu potpunu društvenu integraciju, bez obzira na etničku ili religijsku pripadnost, da sačuvamo tu kulturnu ili identitetsku raznolikost kao posebnu kvalitetu našeg društva, pritom imajući na umu da je ono ostalo jedno od temeljnih načela u daljnjoj demokratizaciji i razvoju države. I upravo 28. septembra želim prepoznati Bošnjake u Republici Sjevernoj Makedoniji kao jednu od progresivnih sila koja vodi razvoj države”, rekao je Spasovski.

Ramiz Salkić rekao je u svom govoru da su Bošnjaci kroz povijest protjerivani, progonjeni, ubijani, raseljeni, intenzivno u zadnjih 200 godina. Salkić je napomenuo da je bilo više ciklusa i faza kada su Bošnjaci protjerani kada je nad njima počinjen genocid, ali uprkos tome, kako je rekao, Bošnjaci su uspjeli preživjeti i ponosno hodati.

“Budite ponosni što pripadate naciji koja ima takve korijene i budite ponosni što imate BiH, koja je dom svih Bošnjaka, ma gdje bili. Ona je naša kolijevka. Svi smo ovdje rođeni na neki način i odatle smo otišli. Budite sigurni da je BiH bila i bit će dom svih Bošnjaka koji žele ujediniti sve Bošnjake širom svijeta. Vaša je odgovornost ovdje u Sjevernoj Makedoniji i drugdje raditi da izgradite državu u kojoj živite, poštujete Ustav i zakon te zemlje i doprinosite razvoju države”, rekao je Salkić.

Munir Kolašinac, predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice (BDS), koji je zahvalio predsjedniku Vlade Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu na podršci i pokroviteljstvu ove svečanosti, napomenuvši kako ovaj skup potvrđuje zajedničko opredjeljenje i pokazuje poštovanje i predanost društva za sve, pravilno i jednako.

“Na današnji dan, prije 26 godina u Sarajevu, BiH, bio je prvi skup koji je donio povijesnu odluku da našem narodu dade tisućljetno ime Bošnjak, a njihov maternji jezik nazvan je pravim imenom – bosanski.” rekao je Kolašinac i dodao:

“Bošnjaci u Sjeveroj Makedoniji već 12. put obilježavaju 28. septembar kao svoj nacionalni praznik. Bošnjaci su aktivno sudjelovali u političkom životu Sjeverne Makedonije u prošlosti i svojim vrijednim doprinosom pridonijeli izgradnji i razvoju institucija naše zemlje”, kazao je Kolašinac.

Govoreći u ime organizatora, Xhevad Hot, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Sjevernoj Makedoniji, rekao je da je večerašnja akademija ponovno iskustvo onoga što se dogodilo 28. septembra 1993. u Sarajevu. Hot je napomenuo da prisutni večeras potvrđuju svoj bošnjački nacionalni identitet i ponavljaju svoje protivljenje tendenciji da se BiH podijeli.

“Večerašnje proslave organizira Bošnjačko nacionalno vijeće koje je postalo članom obitelji nacionalnih vijeća u regiji i zajedno s BiH, Hrvatskom, Srbijom, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom postaje član ove velike obitelji”, rekao je Hot.

Svečanoj akademiji obratio se i Mirsad Duljević, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Crne Gore, poželjevši uspjeh Bošnjacima iz regije i čestitajući mu nacionalni bošnjački praznik.

Nakon obraćanja, publika je uživala u izvedbama Gradskog tamburaškog orkestra “Pljevlja”, glazbenika Erhana Šukrija, kao i u izvedbi Kulturno-umjetničkog društva “Divhana” iz Skoplja.

Čestitke povodom Dana Bošnjaka uputili su i predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik parlamenta Talat Xhaferi, premijer Zoran Zaev, kao i brojni politički lideri u zemlji i regiji, želeći prosperitet i uspjeh u svim sferama bošnjačkog društva.

Osim sjeverne Makedonije, Dan Bošnjaka uz prigodan program obilježen je i na Kosovu, Novom Pazaru, kao i u drugim gradovima i mjestima u zemljama regije u kojima žive Bošnjaci.

Izmjenama Zakona o praznicima u Republici Makedoniji, 8. februara 2007. godine u Skupštini Makedonije 28. septembar (Dan kada je na Prvom bošnjačkom saboru vraćeno nacionalno ime Bošnjak) proglašen je za Dan Bošnjaka u Makedoniji, te je ovaj dan neradni za sve pripadnike ove etničke zajednice u Makedoniji.

Prema popisu stanovništa iz 2002. godine, u Makedoniji živi 17.018 Bošnjaka ili 0,84 posto od ukupnog stanovništva.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button