Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > U Skenderiji otvoren 34. Međunarodni sajam namještaja: Prilika za promociju domaćih proizvođača

U Skenderiji otvoren 34. Međunarodni sajam namještaja: Prilika za promociju domaćih proizvođača

U Centru Skenderija danas je svečano otvoren 34. Međunarodni sajam namještaja – INTERIO, čime je obnovljena ova značajna sajamska manifestacija, koja se prošle godine nije održala. Da se radi o veoma važnom događaju za privredu Kantona Sarajevo, ali i cijele BiH pokazuje dvadesetak izlagača, kao i veliki broj uglednih gostiju iz vlada Federacije BiH i Kantona Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

Amer Kapo, direktor JKP Centar Skenderija naglasio je da ga raduje što može reći da se po 34. put u Sarajevu održava INTERIO, te da je uvjeren da taj sajam ima veliki značaj, jer je drvna industrija jedna od najjačih privrednih grana u BiH.

“Na sajam smo pokušali da dovedemo naše najbolje proizvođače namjetašaja. Ovoga puta izložbeni prostor je na 2.500 kvadratnih metara, a trudićemo se da do sljedeće godine obnovimo sajamsku dvoranu, čija je površina 5.000 kvadrata, čime bi izložbeni prostor bio na preko 10.000 kvadratnih metara. Svih pet dana ulaz na sajam je za posjetioce slobodan i to će za njih biti prilika sa obave razgovore sa proizvođačima, možda obave i neku kupovinu, ali i vide čime BiH raspolaže kada je u pitanju drvna industrija. Drago nam je što smo ove godine uspjeli pripremiti ovaj sajam, nakon što se prošle nije održao“, kazao je Kapo, te dodao da je Skenderija u saradnji sa izlagačima organizovala veliki broj nagradnih igara tokom trajanja sajma.

Muharem Šabić, ministar privrede Kantona Sarajevo sa zadovoljstvom je otvorio ovogodišnji INTERIO, te tom prilikom rekao kako mu se čini da je u posljednje vrijeme “svijetlost u Skenderiji nekako drugačija“, jer je obnovljen plato i sve su češće sajamske aktivnosti, pored uobičajenog održavanja sportskih događaja.

Šabić je naglasio da je drvna industrija jedna od strategijskih privrednih grana za koju se opredijelila Vlada KS, te da rade na poboljšanju poslovnog okruženja, kako bi obezbijedili malim i srednjim preduzećima da dođu do “jeftinog novca“, kako bi bili konkurentni na tržištu.

Iako nije prisustvovao svečanoj ceremoniji otvorenja sajma Elmedin Konaković, premijer KS-a došao je kako bi zajedno sa organizatorima i izlagačima obišao sajam. Tom prilikom premijer je kazao da današnje otvorenje sajma ima nekoliko bitnih aspekata.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Prije svega Skenderija se vraća u fazu u kojoj je trebala biti dugi niz godina. Preuzima liderstvo u organizaciji sajmova, što je jedan segment od prihoda Skenderije koji je dugo bio zanemaren. Drugi bitan segment je promocija jedne od najznačajnijih privrednih grana za Kanton Sarajevo, drvne industrije, koja je jedna od tri koje jako brzo rastu, povećavaju nam bruto društveni proizvod, zapošljavaju, plaćaju doprinose i poreze. I treći, možda najbitniji, zato što se na ovom sajmu može vidjeti domaća obrada i finalni proizvod. Dugo smo imali potencijal u drvno industriji, što se ogledalo u tome da naša bogatstva, šume i drvo izvozimo, i onda finalne proizvodne uvozimo. Desila se mala revolucija zahvaljujući ljudima koji vode domaće kompanije i danas imamo ozbiljne firme koje prave jako kvalitetan namještaj, izvoze ga i zapošljavaju ljude“, naglasio je Konaković.

Otvorenju sajma INTERIO prisustvovao je i Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Međunarodni sajam namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja i prateće industrije – INTERIO – trajaće od 15. do 19 . marta. INTERIO je centralno mjesto prezentacije sljedećih proizvoda i usluga: namještaj svih vrsta, kompletna oprema za unutrašnju dekoraciju stambenih i poslovnih prostora, rasvjeta, podovi, podne prostirke, strojevi i alati za šumsku i drvnu industriju, oprema za zaštitu šuma, oprema za projektovanje u šumarstvu, mašine i alati za obradu drveta, repromaterijal za drvnu industriju, namještaj i oprema za vanjsko uređenje, podne obloge, rasvjeta, baštenska galanterija, baštenski namještaj, bazeni i oprema za bazene.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top