Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > U Senegalu i dalje prisutni simboli i duhovi kolonijalizma

U Senegalu i dalje prisutni simboli i duhovi kolonijalizma

Iako je nezavisnost stekao u aprilu 1960. godine, Senegal je i dalje zemlja u kojoj su u svim porama društva vidljivi tragovi francuskog kolonijalizma, a lokalni intelektualci sve glasnije upozoravaju na nedovršeni proces sticanja nezavisnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Ugledni pisac, profesor historije, bivši ministar obrazovanja i potpredsjednik parlamenta Senegala Iba Der Thiam izjavio je kako je sramotno i bolno to što i skoro šest decenija nakon nezavisnosti te zemlje njene ulice i dalje nose imena francuskih kolonizatora.

On je za senegalske medije naglasio neophodnost ukazivanja na procese koji vode ka ponovnom gubitku senegalske nezavisnosti.

“Sramotno je i bolno to što glavne ulice u senegalskim gradovima i dalje nose imena komandanata francuskih snaga protiv koji su se borili senegalski borci za nezavisnost i vjerski lideri. Glavna ulica u Dakaru i danas nosi ime Faidherbe za kojeg znamo da je za osam mjeseci ubio 20.000 ljudi“, kazao je Thiam.

Ističući da borba senegalskih patriota za punu nezavisnost i uklanjanje simbola i uticaja kolonizatora nikada nije prestala, 81-godišnji Thiam je kazao da se ne može reći da je ona uspješna.

“U periodu kada sam bio ministar obrazovanja pokušao sam promijeniti sporne nazive škola, ali više instance to nisu odobrile“, kazao je Thiam.

Istakao je da se i dalje senegalskom narodu nameće nacionalna historija po kojoj je to poraženi narod, Thiam je kazao da se djeca elitnih porodica u toj zemlji i dalje obrazuju u školama koje rade po sistemu ostalom iz perioda kolonijalizma.

On tvrdi da je obrazovni sistem Senegala i dalje pod kontrolom Francuza i da je upravo to uzrok velikog jaza između elitnog sloja i običnog naroda u toj afričkoj zemlji.

“Potrebno je hitno izaći iz okvira pobjednik – poraženi kada je riječ o senegalsko-francuskim odnosima. Ekonomija i obrazovanje svake zemlje moraju biti nezavisni. I dalje vidim elitne grupe koje žele da Senegal i dalje bude nekakva francuska pokrajina. To je bolna slika i naša jedina nada su mladi koji su na to direktno ukazali i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu tokom njegove posjete Burkini Faso“, kazao je Thiam.

Kao historičar, Thiam tvrdi da Senegal mora napisati novu, vlastitu nacionalnu historiju u kojoj će heroji borbe za nezavisnost dobiti zaslužene epitete, a da se u protivnom neće moći otrgnuti od kolonijalizma i njegovih simbola i uticaja.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top