Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > U Sarajevu uručeno 150 stipendija iz fonda „Gazi Husrev-beg“ u iznosu od 75.000 EURA

U Sarajevu uručeno 150 stipendija iz fonda „Gazi Husrev-beg“ u iznosu od 75.000 EURA

DJučer (15.10.2014.) je u Amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu Humanitarni fond „Gazi Husrev-beg“ Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj organizovao dodjelu stipendija za učenike i studente u BiH i Sandžaku. Ukupan ovogodišnji fond za stipendije iznosi 75.000 eura. 

Ove godine Fond je obezbijedio 150 stipendija u iznosu odpo  500 eura za učenike i studente iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, a koji su ispunili kriterije javnog konkursa.

Osim studenata i učenika, svečanosti su prisustvovali i predstavnici Islamske zajednice u BiH i IZBNJ,  među kojima i Husein ef. Smajić zamjenik reisu-l-uleme, Pašo ef. Fetić  muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, Omer ef. Sarajlić upravitelj Fonda,  Mensur Pašalić predsjednik Ilmijje i Ishak ef. Alešević imam u Njemačkoj i aktivista Fonda „Gazi Husrev-beg“.

Husein ef.Smajić zamjenik reisu-l-uleme Rijaseta IZ BiH iskazao je zahvalnost organizatorima i vakifima Fonda u ime Islamske zajednice.

„Allah dž.š. kada govori o vjernicima, dobrim ljudima, kaže: „Istinski vjernik se može samo natjecati u činjenju dobrih djela i u bogobojaznosti“. Upravo takvi su naši Bošnjaci u dijaspori, a zahvaljujući dobrim imamima i dobroj organizaciji oni prednjače u tome. Solidarnost ne smije da prestane“ , istaknuo je Husein ef. Smajić.

Ideja islama čeka realizaciju i čeka upravo ove mlade ljude da djeluju u svim segmentima života u skladu sa islamskim načelima, rekao je između ostalog efendija Alešević.

„Materijalno pomaganje, odgoj i pomaganje nauci spada u najuzvišenija djela u oblikovanju jedne muslimanske ličnosti . U vama vide nadu za svjetliju budućnost našeg naroda i zemlje. Jer znaju da će mladi ljudi sa novim idejama, moralni i odgojeni u vjeri popraviti ovu pomalo sivu današnjicu.  Vi morate biti nosioci progresa. Na vama je da ne iznevjerite i postupate kao odgovorni ljudi. Danas je neophodna temeljita moralna preobrazba intelektualaca i društveno redefiniranje onih koji vode ovu državu. A, nauka nije neovisna od duhovnog i humanog, niti mu je neprijatelj“, kazao je ef. Alešević.

Prisutnima se obratio i muftija Fetić, podsjetivši i na druge humanitarne akcije Islamske zajednice u Njemačkoj poput akcije kurbana, zekata i sadekatu-l-fitra, pomoći ugroženima u poplavama, gradnji džamija u Njemačkoj, jačanju zajednice Bošnjaka i muslimana i sl.

„Najbolji je onaj koji najviše doprinosi zajednici. Danas su ovdje dvije kategorije koji će se natjecati pri ulasku u džennet: učenjaci i dobrotvori“, rekao je muftija Fetić.

Mensur ef. Pašalić je podsjetio na djela Gazi Husrev –bega koji je zadužio svojim vakufom da se podržavaju učenici i studenti.

„Marljivim radom, učenjem i životom u Islamu jačajte BiH i budite njen najprepoznatljiviji dio“, poručio je studentima i učenicima ef. Pašalić.

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top