Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U Sarajevu, Srebreniku, Bugojnu i Brčkom obilježen Svjetski dan hidžaba

U Sarajevu, Srebreniku, Bugojnu i Brčkom obilježen Svjetski dan hidžaba

Svjetski dan hidžaba obilježen je u više gradova u Bosni i Hercegovini.

Sarajevo – Baščaršija

Na platou Baščaršije u organizaciji volonterki više udruženja Madžlisa IZ Sarajevo priređena je prigodno okupljanje i promocija vrijednosti hidžaba. Cilj je bio približiti hidžab sugrađanima i pozvati ih da jedan dan nose hidžab.

“Moram izraziti lično oduševljenje zbog velikog broja naših sugrađanki koje su rado prilazile štandu, probavale hidžab i se osmjehom odlazile. Bilo je tu i pripadnica drugih religija koja su blagonaklono gledale na dešavanja na štandu. Jadna od učesnica ove promocija bila je i pravoslavka, rođena u Banja Luci koja već dugi niz godina živi u Švedskoj i koja je odlučila cijeli dan nositi hidžab u znak podrške ženama muslimankama širom svijeta. Izuzetno i pozitivno iskustvo”, piše Belma ART.

Ona je današnju atmosferu sa Sebilja zabilježila u fotogaleriji koju možete pogledati ovdje.

 U Srebreniku obilježen dan hidžaba

Aktiv žena Medžlisa IZ-e Srebrenik je brojnim aktivnostima obilježio 1. februar, svjetski Dan hidžaba.

Između ostalog, u utorak 31. januara 2017. godini organizirale su niz aktivnosti na temu “Hidžab moj ponos, moj izbor”. Na trgu Alije Izetbegovića su podijelile 50 mahrama. Ovim povodom su štampale i letke o hidžabu, te i njih podijelilena trgu. Na lecima je ispisan tekst o Danu hidžaba kojim se pozivaju sve učenice, radnice, domaćice i druge muslimanke da na ovaj dan nose mahramu.

– Ovo je važan datum za sve muslimane i htjele smo skrenuti pažnju na važnost mahrame-istakla je muallima Edina Mujkić, nosilac aktivnosti Aktiva žena Medžlisa IZ-e Srebrenik, prenosi preporod.com.

Svjetski dan hidžaba obilježen u Bugojnu

Aktiv žena “Asr” Medžlisa Islamske zajednice Bugojno organizirao je u Kulturnom centru princeze Dževhere tribinu “Hidžab, moj izbor, identitet i pravo” povodom 1. februara, Svjetskog dana hidžaba.

Gošće tribine bile su etnologinja Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu Svetlana Bajić i direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Dževada Šuško.

Pozdravile su aktivnosti članica Aktiva žena “Asr” u povodu Svjetskog dana hidžaba i podsjetile da se taj datum na globalnom nivou obilježava od 2013.
Govoreći o tradiciji pokrivanja žena unazad dva stoljeća, Svetlana Bajić je kazala da Zemaljski muzej raspolaže originalnom nošnjom koja dokazuje da su se, osim muslimanskih žena, prilikom izlaska iz kuće pokrivale i hrišćanke i Jevrejke.

– Takav način odijevanja nije bio uslovljen samo islamskim propisima nego je to bio, jednostavno, običaj – naglasila je.

Dodaje da je nakon otkrivanja mnogih žena, koje je okarakteriziralo pedesete godine u bivšoj Jugoslaviji, devedesetih godina došlo do ponovnog vraćanja hidžaba koji danas prakticiraju mnoge Bošnjakinje.

Unatoč tome što je nošenje hidžaba izbor svake žene na pravo i identitet, postoje, naglasila je, brojni primjeri koji osporavaju taj način odijevanja kroz različite oblike diskriminacije nad ženama, naročito u segmentu njihovog javnog angažiranja i zapošljavanja.

– Rezultati o broju pokrivenih žena koje rade u institucijama, bankama i drugim ustanovama, do kojih sam došla tokom istraživanja za izložbu “Skriveni svijet balkanskih žena” su diskriminirajući – naglasila je Bajić.

O vjerskoj praksi odijevanja i pokrivanja žena na tribini u Bugojnu govorila je direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Dževada Šuško.

Naglasila je, između ostalog, da je nošenje hidžaba duboko ukorijenjeno u islamskoj tradiciji.

– Vjerska praksa pokrivanja žena ima utemeljenje u Kur’anu i hadisima. Također, to je dio našeg običaja i tradicije – kazala je Šuško.

Po njenim riječima, nošenje hidžaba je normirana vjerska praksa kod muslimana pa je, samim tim, i zaštićena u okviru ljudskih prava.

– Nošenje hidžaba u privatnom životu, javnosti i na tržištu rada je nešto što je zaštićeno međunarodnim konvencijama koje tretiraju oblast ljudskih prava – poručuje Šuško.

Kako je uime organizatora tribine naglasila Suvada Šehić, obilježavanje Svjetskog dana hidžaba je od velikog značaja i aktivnost koju će Aktiv žena “Asr” organizirati i narednih godina.

-Godine 2016. prvi put obilježili smo Svjetski dan hidžaba i drago mi je da smo bili u prilici da to učinimo i ove godine. Na tribinu su došle, ne samo žene iz Bugojna, već i iz susjednih gradova, Gornjeg i Donjeg Vakufa, Novog Travnika, Šipova…- istaknula je.

Istim povodom, Aktiv žena “Asr” danas je upriličio i uličnu šetnju u kojoj su, uz mnoge pokrivene žene, sudjelovale druge zainteresirane stanovnice Bugojna, prenosi. TNTportal.ba.

Brčko

Povodom obilježavanja Dana hidžaba Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Brčko večeras je organizirati predavanje na temu: “Hidžab je ukras i zaštita muslimanke”.

Predavanje je održano u 19 sati u amfiteatru Bijele džamije, a predavač je bio prof. Asim Aliefendić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top