Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U Sarajevu slavlje nakon pobjede Erdogana i AK Partije na izborima u Turskoj

U Sarajevu slavlje nakon pobjede Erdogana i AK Partije na izborima u Turskoj

Stanovnici Sarajeva, državljani Turske sa privremenim boravkom u BiH, ali i stanovnici glavnog grada BiH, večeras su na sarajevskim ulicama proslavili izbornu pobjedu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) na danas održanim prijevremenim predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Slavlje je započelo ispred Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) na Ilidži, odakle su u koloni automobila sa državnim zastavama Turske i Bosne I Hercegovine, te zastavama AK Partije i fotografijama predsjednika Erdogana stigli na Baščaršiju.

Kratko su se zadržali i ispred Sebilja, a tokom okupljanja mogle su se čuti parole podrške turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Prema prvim nezvaničnim i nepotpunim rezultatima prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u prednosti sa 52,59 posto osvojenih glasova na osnovu 97,15 posto prebrojanih glasova.

Predsjednički kandidat opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Muharrem Ince je drugi sa 30,76 posto osvojenih glasova, a slijede kandidat Narodne demokratske partije (HDP) Selahattin Demirtas sa 8,15 posto glasova, te kandidatkinja Partije IYI Meral Alsener sa 7,41 posto.

Savez Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP) je prema dosadašnjem broju prebrojanih glasova osvojio 53,63 posto glasova.

Savez CHP-a, Partije IYI, Saadet partije i Demokratske stranke (DP), prema dosadašnjim rezultatima, osvojio je 34,17 posto glasova birača.

U Turskoj su danas održavani prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori na kojima su birači birali predsjednika države i novi saziv Velike narodne skupštine Republike Turske.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com