Vijesti iz zemlje

U Sarajevu otvoren simpozij o obrazovanju kadrova IZ u BiH

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović otvorio je danas u Sarajevu simpozij na temu “Obrazovanje kadrova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini – izazovi i perspektive”, u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u BiH u saradnji sa Uredom savjetnika za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Cilj simpozija je da se kroz analatičko-kritička izlaganja i diskusije djelatnika IZ-a iz rukovodnih struktura i obrazovnih ustanova doprinese temeljitom sagledavajanju izazova sa kojima se Islamska zajednica suočava na planu obrazovanja svojih kadrova te prepoznaju pretpostavke koje se u toj oblasti ukazuju u sadašnjosti i bliskoj budućnosti.

Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, u svom obraćanju je istakao kako je pitanje obrazovanja općenito, a posebno ljudi koji će nositi teret tog procesa, od posebnog je značaja za svaku zajednicu.

“IZBiH mora voditi računa na koji način obrazuje vlastite ljudske resurse, koji treba da služe zajednici muslimana, ne samo okrenuti prema grupi koja je u njihovom fokusu, nego i prema svijetu u kojem ta grupa obitava, raste i razvija se, i u Evropi, i u Americi i u Austraiji”, poručio je Kavazović.

Naglasio je kako na putu obrazovanja kadrova svakako postoji puno zamki i poteškoća, te dodao kako posebno treba voditi računa o tome kako izbjeći zamku obrazovanja naših imama i drugih službenika koji će biti u sukobu s vrijednostima, životnim stilom i normama sredine u kojoj treba da djeuju.

“Valja nam imati ispravnu percepciju svijeta u kojem živimo. Mi se nalazimo na Zapadu, a naši imami angažovani su u Evropi, Americi i Austrailji. Naš svijet se proširio, jedan dio nas ostao je ovdje, gdje je i prije bio. Dok se drugi dio našeg naroda geografski udaljio i živi u drugačijim prilikama. Ako hoćemo da se ne odvojimo od matice moramo mi njemu ići u susret i odgovoriti na njegove potrebe”, naglasio je Kavazović.

Na kraju je poručio kako kadrovi predstavljaju skelet kojim se zajednica povezuje i uspravlja, te da zajednica u 21. stoljeću, ne može biti ista kao ona u 20. stoljeću. Kako je rekao, ona neće biti ista ako njen kadar bude drugačiji, školovan i odgojen za vrijeme u kojem treba da služi muslimanima. Kavazović je nakon toga simpozij proglasio otvorenim.

– Islamska zajednica korak ispred zvaničnih državnih organa –

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, istakao je kako je Fakultet islamskih nauka (FIN) u Sarajevu punopravna i jedna od briljantnih članica univerziteta.

“Strategija o obrazovanju koju je IZ usvojila (2014-2024) pokazuje da IZ ide korak ispred zvaničnih državnih organa. Nedavno je u Kantonu Sarajevo usvojena strategija o razvoju kantona za narednih pet godina, bez strategije o obrazovanju i nauci, koja bi trebala biti sastavni dio toga. Islamska zajednica kao vođa muslimana u BiH, uključujući i muslimane koji se školuju na univerzitetu, pokazuje jedan ispravan put kojim bi trebalo da krene i visoko obrazovanje u Sarajevu i BiH uopće” poručio je Škrijelj.

Prisutnima se obratio i Hasan Atli, savjetnik za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske u Sarajevu, koji je rekao da ambasada ima veoma dobru saradnju sa IZ u BiH.

“Vjerujem da će današnje ideje i razmišljanja doprinijeti temi simpozija. Naši profesori iz Turske će podijeliti sistem vjerskog obrazovanja u Turskoj i pomoći u međusobnoj razmjeni iskustava. Obrazovanje je ključ uspjeha društva. Kvalitteno obrazovanje kadrova je put za uspješan odgoj novih generacija koje će voditi zajednice”, rekao je Atli, dodavši da IZBiH svojim obrazovnim sistemom snažno doprinosi tom putu.

Simpoziju u Sarajevu prisustvuju i brojne muftije, predstavnici Uprave za vjerske poslove (Diyanet) Republike Turske, direktori medresa, brojni uposlenici IZ-a i gosti.

Tokom ostatka simpozija planirane su tri sesije na kojima će biti govora o temama Percepcija obrazovanja u strategiji razvoja visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada 2014-2024, zahtjevima vremena i izazovima u radu i djelovanju imamskog kadra u BiH, stjecanju kompetencija, ulogama medresa u obrazovanju kadra ali i drugim temama.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button