Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > U Sarajevu obilježena godišnjica bitke na Monte Meletti

U Sarajevu obilježena godišnjica bitke na Monte Meletti

U našem gradu 2. juna 2017. godine održana je ”Manifestacija mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta 2017.” koja se svake godine obilježava na godišnjicu velike bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) kojom je austro-ugarska vojska ostvarila jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu. U obilježavanju godišnjice su učestvovali članovi Udruženja austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva iz Austrije, Italije i Bosne i Hercegovine. U ime naše zemlje su prisustvovale delegacije iz Sarajeva i Bihaća. Općina Centar je i ove godine finansijski podržala obilježavanje ove manifestacije, a u ime Općine manifestaciji je prisustvovao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić.

Centralna manifestacija održana je na groblju „Lav“ gdje su delegacije položile cijeće i odale počast poginulim u svim ratovima.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da je delegacija naše zemlje zadovoljna što se na obilježavanju godišnjice bitke na Monte Melleti zapravo obilježava jedinstvo.

-Nosimo poruku mira i prosperiteta u našim zemljama, ali i u cijelom svijetu. Svi mi u cijelom regionu i svijetu trebamo postati iskrene sluge mira, a protivnici rata. Vjerujem da ćemo svi mi biti misionari mira u cijelom svijetu, poručio je Ajnadžić.

Karlo Lunardi, u ime delegacije iz Italije je istakao da na ovakvim manifestacijama nema nikakve diskriminacije.

-Svi smo ravnopravni i želimo da pošaljemo poruku mira, naglasio je Lunardi.

Gosti iz Italije i Austrije drugi dan borave u našoj domovini, a kako su kazali, ovo im je bila prilika da se upoznaju sa stanovnicima naše države, ali i Bosnom i Hercegovinom.

-Na putu do Sarajeva mogle su se vidjeti rane iz agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992-1995. godine. To nas je podsjetilo na grozote ratova. Zbog toga moramo njegova i širiti mir u svijetu kako bi se ratovi zaustavili, naglasio je Piter Aleš iz delegacije Austrije.

Bitka na Monte Meletti se odigrala 7. juna 1916. godine, kada je poražena italijanska armija i u kojoj je poginulo 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti – pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, po­znatije kao Bošnjačka regimenta. Ova regimenta je jedna od najodlikovanijih jedinica u Austro-ugarskoj vojsci, a njeni pripadnici su se poznavali po fesovima koji su bili sive boje u ratu, a crvene u miru.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top