Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U Sarajevu obilježen 20. novembar Dan Sandžaka

U Sarajevu obilježen 20. novembar Dan Sandžaka

Skup, koji je održan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u glavnom gradu BiH počeo intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, a prisutni su se učenjem Fatihe ili na drugi način prisjetili žrtava protekle agresije na BiH
 U organizaciji Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu održan skup povodom 20. novembra, Dan Sandžaka, javlja Anadolu Agency (AA).

Skup, koji je održan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u glavnom gradu BiH počeo intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, a prisutni su se učenjem Fatihe ili na drugi način prisjetili žrtava protekle agresije na BiH.

Predsjednik Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka Ekrem Lekić, u izjavi za AA, kazao je kako su povodom ovog datuma odlučili organizovati jedan ovakav skup, te da udruženje iza sebe ima jednu vrlo uspješnu godinu.

“Prošle smo godine počeli sa aktivnostima prikupljanja stipendija za talentovane učenike i studente, kao i za studente slabijeg materijalnog stanja. Ove godine dali smo 34 stipendije. Također, počeli smo sa izdavanjem časopisa ‘Damar’, koji je veza sa Sandžakom”, rekao je Lekić.

Istakao je kako je prilikom dodjele stipendija studentima nisu bili prioritet samo učenici i studenti iz Sandžaka, odnosno da stipendije nisu dijeljene prema nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti.

Skupu u Sarajevu prisustvovao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, načelnici opština iz Sandžaka, kao i mnogobrojni građani BiH koji svoje porijeklo vuku iz Sandžaka.

Dan Sandžaka se već jedanaest godina obilježava u srbijanskom dijelu Sandžaka, u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) u Pljevljima, 1943. godine.

Ovaj dan se u sandžačkim opštinama slavi kao neradni dan, a na zgradama škola, javnih institucija i preduzeća lokalne samouprave su, pored zastave Republike Srbije, istaknute i zastave bošnjačke.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com