Vijesti iz zemlje

U Sanskom Mostu obilježena 104. godišnjica Bitke kod Čanakkalea

Minutom šutnje, polaganjem vijenaca, učenjem odlomaka iz Kur’ana i dove, intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Turske te počasnom paljbom u nedjelju je na lokalitetu spomenika turskim šehidima u Donjem Kamengradu kod Sanskog Mosta obilježena 104. godišnjica Bitke kod Canakkalea, koja se dogodila u Prvom svjetskom ratu i zauzima jedno od najznačajnijih mjesta u historiji Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Obilježavanje je počelo intoniranjem himni, a u prisustvu velikog broja građana Sanskog Mosta, predstavnika EUFOR-a i drugih gostiju, na spomenik šehidima cvijeće i vijence su položili ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, predsjednik Turske vojne misije u BiH brigadir Ali Tanis, zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović, prestavnici Vlade Unsko-sanskog kantona te boračkih organizacija.

Obilježavanju su prisustvovali i ataše za vjerske poslove pri turskoj ambasadi u BiH Hasan Atli, kao i imami Medžlisa Islamske zajednice u Sanskom Mostu. Atli je proučio dovu pred duše šehida na arapskom, turskom i bosanskom jeziku, a proučena je i dova na lokalitetu musale osmanskog vladara sultana Mehmeda Fatiha, inače najzapadnijoj lokaciji do koje je došao u pohodu na Bosnu.

U okviru drugog dijela programa obilježavanja Bitke kod Canakkalea, u gradskoj biblioteci u Sanskom Mostu održan je prigodan program prožet poučnim pričama, kratkim filmovima i prezentacijama te recitovanjem poezije mališana na turskom i bosanskom jeziku.

Načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović istakao je kako je ova općina već tradicionalno domaćin obilježavanja godišnjice Bitke kod Canakkalea, odnosno Dana šehida.

“Naše današnje okupljanje ovdje nije da bi se veličao rat nego da bi se vrednovao mir”, rekao je on.

Kako je kazao, prijateljska država Turska i bratski narod danas živi u jednoj modernoj državi koja je značajan faktor na svjetskoj sceni.

Naša opredijeljenost putu ka EU i NATO-u je, kako je rekao, razlog razvijanja dobrih odnosa sa Istokom i Zapadom.

Ambasador Koc je kazao da ga ponosnim čini što pobjedu na Canakkaleu obilježava i u Bosni i Hercegovini, s kojom Turska dijeli zajedničku historiju.

“Danas je poseban dan, kada se sa zahvalnošću poklanjamo pred uspomenom na vojnike koji su boreći se pali za odbranu domovine”, rekao je Koc.

Kako je rekao, bitka u Canakkaleu je promijenila tok historije i to je jedna od najtežih i najsjajnijih stranica u historiji turskog naroda.

“To je bitka bez premca u svijetu, bitka za opstanak”, dodao je Koc.

To je bitka, kako je rekao, koja čuva uspomenu na šehide drugih brojnih nacionalnosti koji su dali živote.

– Terorizam nema vjeru, jezik ni naciju – 

Podsjetivši na teroristički napad na Novom Zelanadu u kojem je ubijeno 50 nevinih ljudi, ambasador Koc je izrazio saučešće porodicama žrtava i rekao da terorizam nema vjeru, naciju, jezik i boju, najoštrije osudivši taj teroristički čin.

“Još jednom želim naglasiti važnost života u toleranciji, suživotu i miru. Ekstremizam, islamofobija i mržnja prema strancima rezultira onim što smo vidjeli na Novom Zelandu. Cijeli svijet treba shvatiti da je borba protiv terorizma moguća samo u okvirima globalne saradnje”, rekao je Koc.

Šef Turske vojne misije u BiH brigadir Ali Tanis je kazao kako se danas prisjećamo šehida koji su položili svoje živote za odbranu zemlje, domovine.

“Obilježavanjem 104. godišnjice pobjede na Canakkaleu cijelom svijetu šaljemo poruku da turski narod ne može biti porobljen, a Turska podijeljena. To je dan kada su se zajedno borili Turci, Bošnjaci i vojnici iz još 20 zemalja zajedničke nam historije”, rekao je.

– Obilježavanje godišnjice bitke – 

Širom Turske, ali i svijeta, na različite načine danas se obilježava 104. godišnjica pomorske Bitke kod Canakkalea. Bitka kod Canakkalea u Evropi je poznatija kao Bitka na Galipolju i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u historiji uopšte.

Pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button