Vijesti iz zemlje

U Sanskom Mostu obilježena 102. godišnjica bitke kod Canakkalea

 Minutom šutnje, polaganjem vijenaca, učenjem odlomaka iz Kur’ana i dove, intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Turske te počasnom paljbom u subotu je na lokalitetu spomenika turskim šehidima u Donjem Kamengradu u Sanskom Mostu obilježena 102. godišnjica bitke na Canakkaleu, koja se dogodila u Prvom svjetskom ratu i zauzima najznačajnije mjesto u historiji Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Obilježavanje je počelo intoniranjem himni, a u prisustvu velikog broja građana Sanskog Mosta, predstavnika EUFOR-a i drugih gostiju, na spomenik šehidima cvijeće i vijence su položili ambasador Republike Tuske u BiH Haldun Koc, predsjednik Turske vojne misije u BiH brigadir Tayfun Celik, te načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović.

Obilježavanju su prisustvovali i ataše za vjerske poslove pri turskoj ambasadi u BiH Hasan Atli, kao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Sanskom Mostu Husein ef Kovačević. Atli je proučio dovu pred duše šehida na arapskom, turskom i bosanskom jeziku, dok je Kovačević proučio dovu na lokalitetu musalle osmanskog vladara sultana Mehmeda Fatiha, inače najzapadnijoj lokaciji do koje je došao u pohodu u Bosni.

U okviru drugog dijela programa obilježavanja bitke kod Canakkalea u kino sali u Sanskom Mostu održan je prigodan program prožet recitacijama, poučnim pričama, kratkim filmovima i prezentacijama, te pjesmama mališana na turskom i bosanskom jeziku. Prikazan je također i pregled dešavanja kao i sam tok Bitke na Canakkaleu.

Načelnik Faris Hasanbegović istakao je kako je Sanski Most već tri godine zaredom domaćin obilježavanja godišnjice bitke kod Canakkalea, odnosno Dana šehida.

“Sanski most je domaćin obilježavanja, ne samo godišnjice jedne od najvećih pobjeda u Prvom svjetskom ratu, gdje su i hiljade Bošnjaka ostavile kosti na Galipoljskom otoku, već i obilježavanja jubileja zajedništva i simbioze turskog i bosanskog političkog, ekonomskog, društvenog i kulturnog identiteta, koji su na ovim prostorima preko 400 godina bili isprepleteni jedni drugima, stvarali i generirali jedni druge te direktno utjecali da današnja BiH bude jedinstvo različitosti u punom smislu riječi”, rekao je Hasanbegović.

Na kraju je dodao da upravo zajednička prošlost koja seže više od pet stoljeća unazad treba biti osnova za izgradnju zajedničke budućnosti.

Ambasador Koc se zahvalio gradu Sanskom Mostu, obzirom da je domaćin obilježavanja godišnjice čuvene bitke, te poručio kako je pobjeda na Canakkaleu bila pobjeda za opstanak turskog naroda.

“To je priča o uspjehu kojom su iskazani osjećaji vjere, domoljublja, solidarnosti, jedinstva i zajedništva, koje turski narod posjeduje kroz historiju i koje do dan danas čuva i njeguje. To je u isto vrijeme ustrajna borba u kojoj je dostignut vrhunac hrabrosti i herojstva velike turske nacije pod vodstvom vrhovnog komandanta Mustafa Kemala Ataturka. U Bici na Canakkalama svako srce je kucalo zajednički”, naglasio je Koc.

Dodao je kako je u bici na Canakkalama poginuo je veliki broj braće porijeklom sa Balkana, te da Canakkale predstavlja herojski rat u kojem su žrtve podnijeli brojni narodi iz različitih dijelova svijeta. Koc je svoje obraćanje završio riječima:

“Danas na ovom mjestu odajem počast diplomata koji su poginuli tokom napada izvedenih od strane armenske terorističke organizacije, zatim svim našim dužnosnicima koji su dali svoje živote tokom izdajničkih terorističkih napada (PKK), kao i svim našim sugrađanima koji su poginuli u odbrani svoje zemlje tokom izdajničkog pokušaja državnog udara 15. jula. Cijeli svijet se uvjerio da svako antitursko djelovanje i svako zlonamjerno savezništvo nas samo dodatno ujedinjuje i učvršćuje”.

Program je okončan podjelom poklona učesnicima programa u Sanskom mostu.

Širom Turske, ali i svijeta na različite načine danas se obilježava 102. godišnjica Pomorske bitke kod Canakkalea. Bitka kod Canakkalea, u Evropi je poznatija kao Bitka na Galipolju, i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u historiji uopšte.

Pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine, vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj, pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button