DijasporaU Fokusu

U S. Makedoniji danas počinje popis stanovništva

Tradicionalno prva godina u desetljeću je popisna godina.

Usljed pandemije popis stanovništva u S. Makedoniji je pomjeren sa proljeća na septembar. Ovo je historijski popis za Bošnjake u Makedoniji, ali i za Albance i Makedonce koji se nalaze u dijaspori.

Ovaj popis je test za manjebrojne narode u Makedoniji, a rezultati popisa će odrediti sudbinu manjina u budućnosti.

Ovim povodom prenosimo saopćenje dr. Zećira Ramčilovića u povodu popisa stanovništva:

Nakon dvije decenije počinje najmasnovnija statistička operacija POPIS STANOVNIŠTVA.
Tom prilikom vas pozivam da se uključite i omogućite efikasno odvijanje popisa prema preporukama i protokolima. Imajte na umu da je svaki jedan bitan i da je ovo historijska priliku da Bošnjaci potvrde i povećaju svoju političku i društvenu moć izjašnjavajući se onako kako se osjećaju, po nacionalnosti Bošnjak čiji je maternji bosanski jezik.

Ne dozvolite da vjerska ili neka druga ubeđenja bilo kog Bošnjaka svrsta u „ostale“. Zato je bitno biti ustavotvorni narod Republike Sjeverne Makedonije.

Zato je BITNO BITI BOŠNJAK.

Iskreno vjerujem da nakon svih događaja i procesa u prošlosti, a zbog naše sadašnjosti i naše budućnosti, kao i budućnosti naše multietničke Makedonije bićemo jedinstveni i svi nekadašnji Muslimani sa velikim “M” na popisima u tadašnjoj Socijalističkoj Makedoniji svoju etničku pripadnost će izraziti sa imenom Bošnjak. Jer i makedonski Bošnjaci su pravni i politički nasljednici muslimanske nacionalne odrednice s popisa stanovništva u bivšoj SFRJ. I nema ni jednog argumenta koji bi nas imenom odvojio od naroda kojem pripadamo i sa kojim smo vjekovima i u svim bivšim zajedničkim državama, imali isto ime.

Kao narodni zastupnik iz reda bošnjačkog naroda u Skupštini RSM napravili smo sve zakonske preduslove da imamo kredibilan proces i dobijemo realne i objektivne rezultate Popisa.
Ostalo je na nama!!!

Zbog toga svaki pojedinac treba da prihvati Popis kao svoju građansku, ali i kao obavezu prema svom narodu, i najvažnije kao obavezu prema budućim generacijama Bosnjaka izjašnjavanjem da je naša etnička pripadnost

BOŠNJAK i maternji jezik BOSANSKI.

BITNO JE BITI BOŠNJAK.

Doc. dr. Zećir Ramčilović

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button