Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U Prvoj osnovnoj školi Ilidža održana prezentacija edukativne platforme Osnovna.ba

U Prvoj osnovnoj školi Ilidža održana prezentacija edukativne platforme Osnovna.ba

Nedavno je u Prvoj osnovnoj školi Ilidža održana prezentacija platforme Osnovna.ba. Nakon prezentacije direktor škole, gospodin Arif Ćelović kazao je da je jako zadovoljan onim što je vidio, te da su prvi utisci o sistemu veoma pozitivni.
Sve što predstavlja inovaciju i podstiče učenike na pozitivan pristup učenju kod mene privuče posebno pažnju. Ova edukativna platofrma u čijoj izradi je učestovao impozantan broj nastavnika i koja sadrži više od 12.000 lekcija prilagođenih određenom uzrastu učenika, tjera me da pozitivno posmatram cijelu zamisao i da zaželim što veći broj korisnika“, kazao nam je direktor Ćelović.

On ističe da mu se najviše dopalo to što platforma Osnovna.ba nudi sigurno mjesto na internetu učenicima koji su nažalost danas izloženi pritiscima medija pa tako i interneta, koji nisu primjereni za njihov uzrast.

Sistem ima lični pristup svakom pojedincu, učeniku, pa su zaštićeni i od negativnih iskustava. Pri tome mislim na onaj dio kada učenik nešto nije potpuno savladao i griješi u odgovorima, pa ga drugi učenici ismijavaju, kritikuju. Na ovaj način može da uči vlastitim tempom i da pri tome bude opušten“, smatra naš sagovornik.

Suština rada platforme jeste mogućnost komunikacije između učenika, direktna komunikacija i sa nastavnikom, kao i roditeljima.
Učenici se konsultuju sa svojim drugovima, nastavnici mogu da prate njihov rad, a sve je to propraćeno mogućnosti roditelja da nadzire aktivnosti djetata i njegov tempo u učenju i aktivnostima.

Taj trougao u nastavnom procesu, dijete, nastavnik i roditelj predstavlja osnovu za uspješan rezultat u razvoju djeteta pa bih rekao da vidim u budućnosti mogućnost primjene platforme u Prvoj osnovnoj školi“, kazao je Ćelović.

Edukativna komponenta platforme podrazumijeva obradu gradiva po nastavnom planu i programu, pruža adekvatnu pomoć tamo gdje nastava u klasičnoj učionici zakaže pa su nastavnici u školi reagovali na sistem reagovali pozitivno.
Zadaci i sadržaji su raznovrsni, izbjegnuti su stereotipi u postavljanju zadataka pa bih dodao da su mnogi podržali ideju“, ističe.

U narednom periodu, platforma www.osnovna.ba će biti predstavljena i učenicima: „U pripremi je jačanje internet signala u učionicama pa ću iskrostiti priliku da u dogovoru sa svojim kolegama platformu predstavimo djeci na najbolji mogući način“.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top