Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U Prnjavoru prezentirani planovi Rijasetove „Akcije klanja kurbana“

U Prnjavoru prezentirani planovi Rijasetove „Akcije klanja kurbana“

U petak 13.03.2014.godine u posjeti Medžlisu IZ Prnjavor, bio je mr. Bilal ef. Memišević, šef odjela za ekonomiju u Upravi za ekonomske i financijske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

 

Ovoj posjeti su prisustvovali glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor Fikret ef. Čelenka, predsjednik Iriškić Lokman te imami sa područja Medžlisa. Glavni imam je upoznao g. Memiševića sa poslovima i aktivnostima koje se odvijaju na području Medžlisa, te mu zahvalio na njegovom dolasku i brizi koju posvećuje našem Medžlisu.

G. Memišević je poselamio prisutne, zahvalio im se na  dolasku i odvojenom vremenu, te naglasio kako je ovo njegova prva posjeta ove vrste našem medžlisu. Prisutnima je govorio o planovima i aktivnostima koje se provode na nivou Rijaseta vezano za „Akciju klanja kurbana“, kojom on rukovodi. Istakao je da Rijaset ima namjeru da se ova akcija odradi na najbolje moguće načine, podižući je na veći nivo u odnosu na prethodne godine. „Prioritet je da ona postane jedna od ključnih poslova u daljem radu Islamske zajednice. Također, ništa manje važno je plan da se ovom akcijom podrži održivi povratak na prostoru manjeg entiteta na taj način što se planira da se ovaj projekat implementira i do 80% na području ovog entiteta. To podrazumijeva da se ova akcija provodi u cijelosti, od proizvodnje stoke za ovu akciju te do distribucije kurbanskog mesa do onih kojima je to najpotrebnije. Akcija kurbana će biti realizirana i koordinirana zajedno sa Uredom za društvenu brigu. I do sada je ova akcija provođena veoma kvalitetno, a prema ovim planovima ona će biti još veća i bolja te svakako korisnija za one koji su trenutno u najtežem položaju“, naglasio je između ostalog g. Memišević. On je također izrazio nadu i uvjerenje da će ova akcija naići na još veću podršku džematlija, posebno onih iz Dijaspore, jer „na ovaj način, izvršavajući propisani ibadet istovremeno ćemo uz Božiju pomoć dati priliku našim džematlijama na prostoru manjeg entiteta da proizvodeći krupnu i sitnu stoku za ovu akciju, ostanu na svojim ognjištima i sami svojim radom osiguraju sebi i svojim potomcima bolju budućnost“, dodao je Memišević.

Poslije g. Memiševića prisutnima se obratio i predsjednik Medžlisa Iriškić Lokman koji se zahvalio g. Memiševiću na brizi koju pokazuje kako za naš Medžlis i još više za povratnike. Iriškić je istakao da će Medžlis Islamske zajednice Prnjavor biti na raspolaganju za sve akcije i poslove koji imaju za cilj pomaganje povratnika i jačanje održivog njihovog opstanka na svojim ognjištima.

Emir Softić

rijaset.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top