Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U povodu Dana Općine N. Grad otvorena A transverzala: Najbrža veza aerodroma sa ostatkom grada.

U povodu Dana Općine N. Grad otvorena A transverzala: Najbrža veza aerodroma sa ostatkom grada.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar saobraćaja Mujo Fišo otvorili su danas A transverzalu, novizgrađenu saobraćajnicu koja povezuje Međunarodni aerodrom Sarajevo sa ostatkom grada.

Puštanje u funkciju ove saobraćajnice poklon je građanima Novog Grada i Sarajeva na Dan Općine Novi Grad Sarajevo, koji se obilježava 16. decembra.

A transverzala prva je transverzala koja je izgrađena na potpuno novoj trasi nakon agresije na BiH, velikih gabarita sa po dvije saobraćajne trake, zelenim i razdjelnim pojasima. Duga je 1.800 metara, to je bulevar sa širokim trotoarima i biciklističkom stazom, a u sklopu saobraćajnice izgrađen je i kružni tok na Mojmilu.

Načelnik Efendić kazao je da je izgradnja transverzale koštala oko sedam miliona maraka, a imovinsko prevni odnosi oko 1,5 miliona maraka, te da nije bilo kreditnih zaduživanja, jer su sva sredstva osigurana kroz budžete Ministarstva saobraćaja, Direkcije za puteve Kantona Sarajevo i Općine Novi Grad u 2015. i 2016. godini. Ona sa Aerodromom spaja naselja Dobrinja, Saraj-Polje i Mojmilo. Na neki način je veza između općina Novi Grad i Ilidža, tako da je iz više razloga značajna.

Istakao je dobru saradnju sa građanima prilikom izgradnje saobraćajnice, te dodao da je veliko naselje izgrađeno nakon što je saobraćajnica planirana 1985. godine. „Nadam se da će u budućnosti biti izgrađen i dio XII transverzale od ulaza u Aerodrom pa do Stupske petlje, oko kilometar i po saobraćajnice kojom bi se Međunarodni aerodrom povezao i sa autoputem i napravio jedan prsten zajedno sa A transverzalom“, rekao je načelnik Efendić.

On je građanima čestitao Dan Općine Novi Grad – 16. decembar kada je 1977. godine Predsjedništvo SRBiH donijelo ukaz o osnivanju općine Sarajevsko Polje koja je nešto kasnije preimenovana u Općinu Novi Grad, koja i danas egzistira u tim granicama.

Ministar Fišo kazao je da je ovo kapitalni projekat, koji je od velike važnosti za Općinu Novi Grad i Kanton Sarajevo posebno što je to spoj sa aerodromom, tako da ćemo sada imati daleko bržu komunikaciju sa centrom glavnog grada BiH.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković naglasio je da je A transverzala poklon građanima Novog Grada, ali i svima onima koji putuju, a posebno je impresivna gostima koji dolaze u naš Kanton.

„Ovo je dobar primjer uspješne realizacije projekta koja je umjesto tri, trajala nešto manje od godinu i po. Vrlo je bitno da na ovakav način pokažemo efikasnost lokalne samouprave. Kada imate ovakvog načelnika i njegove saradnike, Direkciju za ceste koja je bila vrlo operativna, Zavoda za izgradnju KS i Vladu, dešavaju se ovakvi projekti kao što je A transverzala. Za narednu godinu prioriteti su nam, deveta i prva transverzala, kao i izgradnja regionalnih puteva u prigradskim općinama i završetak projekata koji su u toku“, izjavio je premijer Konaković..

Izgradnju A transverzale koja je bila dio programa „Pokrenimo Novi Grad zajedno“, inicirala je Općina Novi Grad, a obzirom da se radio o saobraćajnici koja je od kantonalnog značaja, implementator je bila Direkcija za puteve Kantona Sarajevo koja je radila zajedno sa Općinom Novi Grad i uz podršku Ministrstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

Izvođač radova je firma Euro-asfalt, a nadzor nad izvođenjem radova vršio je Zavod za izgradnju KS-a, saopćeno je iz press službe Općine.

U Dnevniku TVSA u prvom prilogu možete saznati više o otvaranju A transvezale.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top