Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U povodu Dana državnosti BiH: Mladi posjetili Srebrenicu

U povodu Dana državnosti BiH: Mladi posjetili Srebrenicu

Omladinski sektor IGMG-a Balkans na jedinstven način je obilježio Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Naime, grupa djevojaka i mladića upriličila je posjetu Srebrenici, kako bi sa najmlađima na ovaj način obilježili praznik domovine.

Jedni uz druge

Dana 16. novembra Omladinski sektor IGMG-a Balkans, krenuo je put Srebrenice, da bi nakon podne namaza u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici mekteblijama uručili knjige, nastojeći njima ih obradovati, ali i olakšati njihov put stjecanja znanja.

O samoj ideji ove akcije, u ime organizatora, Mirza Malović ističe da se javila kao plod dugog razmišljanja kako na najljepši način obilježiti veliki datum naše historije.

„Odlučili smo da je najbolje da pomognemo svome narodu, da to bude u Srebrenici. Donirali smo oko 70 ilmihala i oko 50 islamskih slikovnica. Djeca u Srebrenici su heroji kojima treba davati podršku, da vide da nisu sami i da ih se ne sjećamo samo 11. jula nego i tokom ostatka godine“ – kaže on.

Predstavnike Omladinskog sektora je u Srebrenici dočekao Ahmed ef. Hrustanvić.

„Svakako da svi oni koji dođu u Srebrenicu, koji žele da nam pomognu da mi imamo bolje uvjete u mektebu svakako da nam dođe dobro i da to znači puno. Iskreno se zahvaljujem IGMG-u Balkans na pruženoj podršci, a za sve ono što bude trebalo, želimo kazati da smo i mi u Srebrenici na raspolaganju“ – izjavio je Ahmed ef.

Goste iz Sarajeva je poselamio i glavni imam MIZ Srebrenica Damir ef. Peštalić, zahvalivši se u ime svih stanovnika Srebrenice za ovaj primjeran gest.

„Hvala vam na dolasku u Srebrenicu, povod je bio lijep. Neko ko je se sjetio za Dan državnosti da posjeti Srebrenicu je jako važno.  Trebamo shvatiti da je naša država i ovdje i da moramo voditi računa o tome, stoga, radosni smo što te tu, sa nama“ – kazao je Peštalić.

Oni zbog kojih je upriličena ova posjeta su svakako mekteblije, a radost na njihovim licima je bila očita.

„Ovo me je jako obradovalo. Iznenadili smo se što smo ovo dobili i jako smo zahvalni. Najdraže mi je što smo poklone dobili nakon što smo klanjali pode namaz svi zajedno. Mi u mektebu učimo sve, ja trenutno učim u Kur'anu“ – podijelila je sa nama djevojčica Merjem Hasanović.

Omladinski sektor IGMG Balkans je na unikatan način obilježio ovaj veliki datum, poslavši jasnu poruku u eter: Baštiniti zajedno etablirane vrijednosti, graditi fežavu po mjeri svih, branivši vrijednosti na koje smo odveć ponosni, naš je emanet.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top