Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > U povodu 50 godina od ubistva Malcolma X – Istina je na strani ugnjetavanih

U povodu 50 godina od ubistva Malcolma X – Istina je na strani ugnjetavanih

Malcolm X, za razliku od Martina Luthera Kinga Jr., nije vjerovao da Amerika ima savijest. Za njega nije postojala velika tenzija između uzvišenih ideala nacije – za koje je rekao da su lažni – i neuspjeha da se dostavi pravda crncima. On je, možda bolje nego King, razumio unutrašnje procese imperije. Nije se nadao da će oni koji upravljaju imperijom ikada doći u dodir sa svojom boljom stranom jastva, te izgraditi zemlju oslobođenu od eksploatacije i nepravde.

Tvrdio je da od dolaska prve lađe s robovima na pučinu našeg prostranog arhipelaga tamnica i naše prljavštine, unutargradskih kolonija gdje su siromašni hvatani u zamke i zlostavljani, američka imperija je bila nemilosrdna i neprijateljski raspoložena prema onima koje Frantz Fanon naziva “jadnici zemlje”. To se neće promijeniti sve dok imperija ne bude uništena, Malcolm je to znao.“Ponekad sam se usudio sanjati…da će jednog dana historija barem moći kazati kako je moj glas – koji je uznemirio sujetu bijelog čovjeka i njegovu aroganciju, njegovu samodovoljnost – kako je moj glas pomogao da se Amerika spasi iz groba, možda čak i fatalne katastrofe”, pisao je Malcolm.“Mi smo protiv zla, protiv tlačenja, protiv linčovanja”, govorio je Malcolm. “Ne možeš biti protiv tih stvari ako nisi i protiv tlačitelja i linčovatelja. Ne možeš biti protiv ropstva, a za robovlasnika; ne možeš biti protiv kriminala, a za kriminalca.”Goldman se sjećao: “On je bio glasnik koji nam je donio loše vijesti, i niko ih nije htio čuti.” “Ovo je doba hipokrizije”, kazao je Lewisu. “Kada se bijela nacija pretvara da želi da crnci budu slobodni, a crnci se pretvaraju bijeloj naciji da stvarno vjeruju kako bijela nacija želi da budu slobodni, ovo je doba licemjerstva, brate. Ti mene praviš budalom, a ja tebe. Ti se pretvaraš da si mi brat, a ja se pretvaram da stvarno vjerujem da ti vjeruješ kako si mi brat.”Rekao je Lewisu da nikada neće doživjeti starost. “Ako čitaš, naći ćeš da je samo nekolicina ljudi koji misle poput mene živjela dovoljno dugo i ostarila. Kada nešto kažem sa svim mogućim značenjima, to mislim svim svojim srcem, svojim umom i dušom. Crni čovjek treba dati svoj život da bi bio slobodan, i on također treba biti sposoban, voljan da uzme život onih koji žele uzeti njegov. Kada uistinu tako razmišljaš, ne živiš dugo.”Lewis ga je upitao kako bi želio da ga se sjećaju.

{youtube}YODvrG3zS8U{/youtube}

 

“Po iskrenosti”, Malcolm je rekao. “U svemu što sam uradio ili činim. Čak i ako sam napravio propuste, oni su učinjeni iz iskrenosti. Ako sam pogriješio, pogriješio sam iz iskenosti. Mislim da je najbolje što čovjek može biti jeste da bude iskren.”“Cijena slobode je smrt”, kazao je Malcolm kratko prije nego je ubijen.

s engleskog preveo: Idriz Bušatlić

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od 1.marta 2015.g. preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top