Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > U potrazi za finansijskim “blagoslovom” – Veliki planovi Rusije da razvije islamsko bankarstvo

U potrazi za finansijskim “blagoslovom” – Veliki planovi Rusije da razvije islamsko bankarstvo

Rusija je jedna od vodećih zemalja u ekonomskoj i političkoj sceni na planeti zemlji. Ali, u današnjem svijetu u kojem se brzo razvijaju islamske finansije, još uvijek zaostaje za ovom rastućom industrijom.

 

2014 godina je donijela promjene u Ruskoj ekonomiji. Sankcije koje su Rusiji uvele pojedine evropske države i SAD, te veoma niske cijene nafte, dovele su do udvostručavanja cijena većine sirovina na tržištu unutar zemlje, a to se ne odnosi samo na uvezenu robu nego i na robu proizvedenu u Rusiji. Preduzeća su izgubila pristup tradicionalnim finansijama, a jedino što banke koje podržava vlada Rusije mogu predložiti je limitirano financiranje sa vrlo visokim troškovima.

Iako je Ruska ekonomija stabilna, tržište je zabrinuto za njenu budućnost.

Tokom svog govora, za vrijeme obilježavanja godišnjice ekonomskog foruma „Gajdar“, koji je trajao od 14-16 januara, Dimitri Medvedev, ruski premijer, apelovao je na razvoj sektora u zemlji koji bi mogli biti zamjena uvozu u ruskoj ekonomiji.

Na istom forumu, održala se i sjednica posvećena razvoju islamskih finansija u Rusiji, time potvrđujući da je tržište pokazalo veliku zainteresovanost prema toj industriji.

Među govornicima na sjednici bili su i Linar Yakupov, direktorica Islamskog poslovnog i finansijskog razvojnog fonda, Bulat Malyukov, predsjednik Centra za islamsku ekonomiju i finansijski razvoj, Murad Aliskerov, generalni direktor Islamskog finansijskog preduzeća „LaRiba finansije“, i Viktor Chetverikov, generalni direktor Nacionalne agencije za procjenu.

Po prvi put u ruskoj historiji, specijalna komisija Nacionalne agencije za procjenu, druga najveća agencija za procjenu u Rusiji, je ove godine uručila diplome saradnicima u razvoju islamskih finansija u državi.

Među nagrađenima su bili: Aliskerov, za osnivanje uspješne kompanije Islamskih finansija, Rashid Nizameev, izvršni direktor finansijske kuće „Amal“ iz Kazana za efikasno upravljanje kompanijom, i Mulyukov, za širenje informacija u krugu islamskih finansija.

Zaista, 2014 godina, naročito njena druga polovica, bila je ispunjena ekonomskim i finansijskim forumima i seminarima, vezanih za islamske finansije. Izgleda da je industrija koja je sposobna za dovođenje novih investitora na tržište napokon shvaćena kao ozbiljna. Razne institucije i organi vlasti u Rusiji sada izučavaju islamske finansije, kako na federalnom tako i na regionalnom nivou.

U međuvremenu, stručnjaci iz oblasti islamskih finansija i stručnjaci iz kompanija islamskih finansija, pojačali su intenzitet rada.

Moskovski Halal institut, sjedište za zasjedanje kompanija iz oblasti islamskih finansija i stručnjaka iz svih ruskih regija, održao je seminar posvećen bazi islamskih finansija. LaRiba finansije, sa sjedištem u Dagestanu, imenovane su „Halal kompanijom godine“ u takmičenju koje svake godine organizuje moskovski Halal institut zajedno sa nacionalnom agencijom za procjenu.

Za okruglim stolom, konferencija pod nazivom: „Praksa islamskih finansija u Rusiji, priče o uspjehu, „Novi horizonti“, šejh Abdulkaher Qamar, zamjenik predsjednika Akademije islamskog prava, govorio je o pravnim odlukama (fetvama) u ekonomiji, kao i o islamskim finansijama.

Behnam Gurbanzade, šef radne grupe za implementacija i razvoj islamskog bankrastva u Internacionalnoj banci u Azerbejdžanu, najavio je spremnost organizacije da ponudi svoje usluge islamskim finansijama na ruskom tržištu.

Malyukov kaže da je Centar za islamsku ekonomiju i finansijski razvoj osnovan kako bi riješio probleme vezane za razvoj islamskih finansija  Rusiji.

Aliskerov kaže da se relativno visoke cijene proizvoda islamskih finansija pojavljuju zbog manjka podrške iz vlade.

Rashid Nizameev, direktor finansijske kuće „Amal“, je govorio o cijenama islamskih finansija na ruskom tržištu.

Isa Barkhaev, izvršni direktor kompanije „Fikra“, je podijelio iskustvo o procjeni ugovora po šerijatskim propisima.

U 2014 godini, tri šerijatska standarda iz Instituta za računovodstvo i reviziju islamskih finansija su prevedena i objavljena na ruskom jeziku. U novembru 2014 godine, delegacija je posjetila Behrein kako bi se sastala sa novim generalnim sekretarom glavne organizacije za šerijatske propise.

Očekuje da će u 2015 godini diskusija biti nastavljena na različitim nivoima i u najboljim pravnim okvirima za kompanije islamskih finansija. Vrlo je vjerovatno da će ovaj process potrajati.

Po svim prilikama kompanije islamskih finansija na ruskom tržištu će pokušati da udruže snage kako bi napravile fond koji će privući investiture. Međutim, zakon o islamskom bankarstvu je prijeka potreba u Rusiji zato što bi olakšao internacionalnim islamskim investitorima da planiraju ulazak na tržište.

Autor: Madina Kalimulina

Izvor: albawaba.com

Za Akos.ba preveo: Eldin Hota

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top