Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Islamska ekonomija > U potrazi za boljim: Islamskim bankarstvom protiv pohlepe bankara

U potrazi za boljim: Islamskim bankarstvom protiv pohlepe bankara

Islamsko bankarstvo kao fenomen modernog doba rađa se u sutonu kapitalizma [Al Jazeera]

Piše: Dženan Kulović

Ekonomisti današnjice konačno su našli najmanji zajednički sadržalac uzročnika ekonomske krize –  pohlepa bankara.

Upravo je to bila osnovna potka nedavno objavljene knjige francuskog autora Tomasa Piketia Kapital u 21. stoljeću u kojoj govori o tome kako veći profit od kapitala u poređenju s profitom od rada stvara sve veću društvenu nejednakost.

To za posljedicu ima da se bogati još više bogate, a siromašni još više siromaše. U takvoj spirali odnosa, novostvorena vrijednost pretvara se u osobno bogatstvo, a ne ide u razvojne investicije.

U potrazi za boljim

Kod svih raste svijest da vraćanje na staro nije moguće. Sve u svemu svijet je u potrazi za boljim i novijim obrascima ponašanja. Ugledne italijanske ekonomistice Loretta Napoleoni i Claudia Segre u vatikanskom dnevniku L'Osservatore Romano nedavno su napisale kako bi uz pomoć naglašene društvene odgovornosti islamskog bankarstva svijet mogao koliko-toliko povratiti izgubljeno povjerenje u “propali kapitalistički finansijski sistem”.

Islamsko bankarstvo kao fenomen modernog doba rađa se u sutonu kapitalizma na matrici promjena vrijednosti zasnovih na stavu da slobodan izbor potrošača treba diktirati ekonomsku strukturu.

Ovaj fenomen svoju priliku nalazi uslijed pomanjkanja vizionarskih pogleda za uspostavljanje novih pravila za zapadnjačko finansijsko poslovanje. Ekonomija jedne zemlje je previše ozbiljna stvar da bi se prepustila logici potrošačkog društva…

Opširnije na portalu Al Jazeere: 

Islamskim bankarstvom protiv pohlepe bankara

 

Biografija autora

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top