Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U Potočarima otvoren 12. EMMAUS-Međunarodni omladinski radni kamp

U Potočarima otvoren 12. EMMAUS-Međunarodni omladinski radni kamp

Svečanom otvaranju kampa pored učesnika i uposlenika prisustvovali su i dugogodišnji prijatelji MFS-EMMAUS-a kao što su Dr. Azem Poljić, Bego Bektić – Nаčеlnik Оdјеljеnjа zа društvеnе dјеlаtnоsti u оpštini Srеbrеnicа, Silvana Nogarole – član izvršnog odbora Emmaus Europe i Renzo Fior – član Emmaus Villafranca iz Italije. Oni su u svojim obraćanjima prisutnima istakli značaj ovog kampa za općinu Srebrenica kao i za sve mlade ljude koji će bez obzira na religiju i nacionalnost, zahvaljujući solidarnosti napraviti pozitivnu promjenu u Srebrenici.

Međunarodnim omladinskim radnim kampom nastoji se doprinjeti razvoju područja opštine Srebrenica sa ciljem izgradnje bolje budućnosti za lokalno stanovništvo uz radne, edukativne i zabavne aktivnosti.

Prva aktivnost koju će volonteri imati jeste čišćenje Memorijalnog centra u Potočarima nakon komemoracije 11. jula. Planirane su i aktivnosti rekonstrukcije i uređenja tri kuće za socijalno ugrožene porodice, čišćenje i uređenje Starog grada Srebrenica, čišćenje i uređenje stećaka i historijskih spomenika od značaja za Srebrenicu, pružanje pomoći lokalnom stanovništvu u svakodnevnim aktivnostima kao što su košenje trave, branje voća i povrća, cijepanje i slaganje drva za zimu i sl., te radovi na farmi, kao i uređenje Evropskog centra za civilni servis – Franco Bettoli.

“Jako sam sretan što imam priliku posjetiti Srebrenicu, mnogo sam čuo o njoj a sada mi je posebno drago što mogu pomoći ovom stanovništvu ovdje. Potrudit ću se da dam svoj maksimum na kampu i da u Indoneziju ponesem samo lijepe uspomene”, izjavio je Herland Akbari Putra učesnik kampa iz Indonezije.

Akosba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com