Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > U Podgorici počinje restauracija Sahat kule

U Podgorici počinje restauracija Sahat kule

 Restauracija Sahat kule i Trga Bećir-bega Osmanagića u Podgorici počela je danas i trajaće najviše 120 dana. Zahvaljujući turskoj Agenciji za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), koja je za ovaj projekat izdvojila oko 400.000 eura, Sahat kula će biti restaurirana, a oko nje će biti uređen trg, sa zelenim površinama i klupama za sjedenje, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvanična primopredaja radova obavljena je danas ispred Sahat kule, a prisustvovali su predstavnici grada Podgorice, TIKA-e i firme koja će izvoditi radove, „Star House Venezia“ iz Italije.

Koordinator TIKA-e za Crnu Goru Ahmet Altun kazao je da je današnji dan „jedan od bitnijih istorijskih dana“.

„Danas se nalazimo na ceremoniji zajedničke primopredaje radova na jednom od kulturnih dobara naše zajedničke istorije i tradicije. Cilj nam je da saniramo objekat Shat kule i da naredne generacije uživaju u ovom kulturnom dobru. Dvije države, Crna Gora i Turska imaju dosta toga zajedničkog, u kulturnoj, socijalnoj i ekonomskoj saradnji. Ovo je samo jedan vid dobre saradnje dvije države. Sahat kula će biti sanirana, a pored toga, biće urađeno i uređenje Trga. Biće postavljene zelene površine, klupe za sjedenje i jedan ambijent za provođenje vremena na ovom mjestu. Biće postavljena i rasvjeta i Sahat kula će poslati poruku da Crna Gora zasija u pravom smislu“, kazao je Altun.

Istakao je da vjeruje da će prostor oko Sahat kule biti jedno od najposjećenijih mjesta u Podgorici.
Sead Đokaj, direktor JU “Muzeji i galerija Podgorica”, kazao je da je „TIKA još jednom pokazala da nesebično ulaže u našu državu i našu kulturu“.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

„Ovo je jedan projekat koji će uljepšati Podgoricu, gdje će svi moći da uživaju“, kazao je Đokaj.

Sahat kula je kulturno dobro, zaštićeno Zakonom o zaštiti spomenika kulture od 1957. godine. Jedna je od četiri sačuvane Sahat kule u Crnoj Gori. Sahat kula, koja je sagrađena u drugoj polovini 18. vijeka, nakon restauracije, postaće vidikovac, pa će svako ko poželi, moći da uđe u nju.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top