Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > U Podgorici osnovano udruženje svršenika turskih univerziteta

U Podgorici osnovano udruženje svršenika turskih univerziteta

– Posljednjih godina sve je veće interesovanje srednjoškolaca za studiranje u Republici Turskoj. Prema podacima, oko 320 državljana Crne Gore je završilo školovanje u Turskoj, dok je oko 300 studenata trenutno na studijama u Turskoj

Crnogorski državljani koji su visoko obrazovanje sticali na nekom od fakulteta u Turskoj, odnedavno su formirali udruženje, koje okuplja sve svršene studente, bivše polaznike turskih univerziteta. Udruženje, čiji je naziv Montenegro asocijacija alumnija Turske (MASAT), napravilo je bazu podataka svršenih studenata, u cilju da što prije svi oni dođu do zaposlenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Posljednjih godina sve je veće interesovanje srednjoškolaca za studiranje u Republici Turskoj. Prema podacima, oko 320 državljana Crne Gore je završilo svoje školovanje u Turskoj, dok je oko 300 studenata trenutno na studijama u Turskoj.

Kako bi i nakon završetka studija ostali umreženi i na taj način doprinijeli uspostavljanju još jačih veza Crne Gore i Turske, prije manje od mjesec dana formirano je udruženje MASAT.

– Bolja umreženost –

Erdan Seferović iz ovog udruženja, u razgovoru za AA ističe da je cilj osnivanja udruženja jačanje saradnje između dvije države, ali i bolja koordinacija i pomoć pri zaposlenju za sve svršenike fakulteta u Turskoj koji su se vratili u Crnu Goru.

„Prije dvadesetak dana zvanično je formirana i počela sa radom nevladina organizacija Montenegro asocijacija alumnija Turske. Ideja za pokretanje jedne ovakve organizacije je potekla sa okupljanja svršenika turskih univerziteta, u organizaciji Direkcije za dijasporu i odnose sa srodnim zajednicama Vlade Republike Turske, koja inače i sprovodi program stipendiranja studenata u Turskoj. Imamo oko stotinu ljudi iz Crne Gore koji su svoje obrazovanje stekli u Turskoj“, kaže Seferović.

On najavljuje brojne aktivnosti u narednom periodu.

„Više je ciljeva osnivanja ovog udruženja. Glavni cilj je koordinacija i jačanje veza i povezanosti između svršenika turskih univerziteta. Pored toga, ciljevi su i organizovanje kulturno-socijalnih aktivnosti, promovisanje turske kulture u Crnoj Gori, kao i promovisanje Crne Gore u turskim institucijama. Takođe, organizovanje naučnih skupova, istorijskih skupova, dijeljenje iskustava svršenika turskih univerziteta u Crnoj Gori. Oko 320 državljana Crne Gore je završilo svoje školovanje u Turskoj, dok oko 300 studenata je trenutno na studijama u Turskoj. Veliki broj ovih studenata su korisnici stipendija Vlade Republike Turske, dok je manji broj na programu samofinansiranja“, ističe Seferović, koji je u Ankari završio studije novinarstva.

– Lakše do posla –

Poseban fokus udruženja biće kako pomoći svršenim studentima da dođu do zaposlenja. U tom cilju je i napravljena baza podataka svih tih ljudi.

„Radimo sve koordinisano sa crnogorskim institucijama i ovdašnjim institucijama Republike Turske. U slučaju potražnje sa nekim kadrom, svako nam se može obratiti. Mi prilikom formiranja baze podataka, vodimo računa da naše članove koji su bez posla posebno istaknemo i oni imaju prioritet“, kaže Seferović.

– Iskustva iz Turske prenijeti u Crnu Goru –

U novoosnovanom udruženju zatekli smo i Zinu Husić. Ona je završila studije informacionih tehnologija u Istanbulu.

„Studirala sam u Istanbulu. Imala sam jako lijepo iskustvo tokom petogodišnjeg školovanja, upoznala sam ljude iz svih dijelova svijeta. To je neprevaziđeno iskustvo kada potičete iz jedne male sredine kakva je Crna Gora ili Rožaje, odakle ja potičem“, kaže Husić.

Vjeruje da je osnivanje udruženja MASAT bila potreba za sve one koji su na studijama u Turskoj.

„MASAT je novonastalo udruženje i iako nisam dio organizacije, ali smo uvijek imali potajnu želju da se oformi ovakvo udruženje, jer smo vidjeli potrebu kod mladih. Nakon napuštanja studija u Turskoj, gube se veze među studentima. Poenta ovakvog projekta jeste da umrežimo sve te studente, a sve u cilju da napravimo most između Crne Gore i Turske. Jer, poučni iskustvom ekonomskog napretka Turske, kojeg smo bili živi svjedoci, mi bi smo da takvo iskustvo prenesemo na Crnu Goru. Dolazimo iz različitih branši, i kao takvi, iskoristili bi smo ovo udruženje kao odskočnu dasku za neke malo veće projekte, na većim razinama, kako bismo ostvarili jači ekonomski standard, bolju pozicioniranost Crne Gore na svjetskom nivou“, poručuje Zina Husić.

Ona, takođe, ističe da će udruženje biti veza između poslodavaca i svršenih studenata.

„Od svršenih studenata iz naše baze podataka, svega je deset odsto nezaposlenih. Trenutno je val turskh firmi, koje su prepoznale Crnu Goru kao tržišnu priliku, odskočnu dasku za njihove tržišne podvige. Oni šalju zahtjeve preko ambasade i TIKA-e, da mi iz naše baze podataka njima dostavimo odgovarajuće profile studenata. Generalno, to su sve studenti koji znaju turski ili engleski jezik. To su dva svjetska jezika. Samim tim što znaju jezike, oni će dobiti neku vrstu zaposlenja, što u turskim firmama, što u institucijama Republike Turske u Crnoj Gori“, kaže Husić

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top