Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U “Parku prijateljstva” na Dobrinji obilježena 26. godišnjica masakra u Hodžaliju

U “Parku prijateljstva” na Dobrinji obilježena 26. godišnjica masakra u Hodžaliju

Cvijeće na spomenik žrtvama masakra počinjenog u noći između 25. i 26. februara 1992. godine u Hodžaliju, položile su delegacije Općine Novi Grad Sarajevo, ambasade Republike Azerbjedžan u BiH, Udruženja bosanskohercegovačko-azerbejdžanskog prijateljstva, te studenti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

U ovom azerbejdžanskom gradu, Armeni su 1992. godine brutalno ubili veliki broj nedužnih civila, među kojima 106 žena, 63 djece i 70 starih osoba. Teško je ranjeno 487 osoba. Armenske snage su zarobile 1.275 osoba, od kojih se 150 još uvijek vodi kao nestali.

To vrijeme simbolizira i spomenik u Parku bosanskohercegovačko-azerbejdžanskog prijateljstva na Dobrinji.

Spomenik čine dvije majke od kojih je jedna iz BiH, a druga iz Azerbejdžana. Fondacija “Heydar Aliyev” je izgradila ovaj park 2012. godine, 20 godina nakon tragedija, kako bi nas podsjećala na nemile događaje počinjene u dvije prijateljske zemlje.

U Hodžaliju se dogodio genocid sličan onom u Srebrenici, u oba slučaja masakr je počinjen nad nedužnim stanovništvom, na isti način i sa istim ciljem.

Povodom obilježavanja genocida u Hodžaliju, u prostorijama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu otvorena je izložba fotografija posvećenih genocidu u Hodžaliju.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top