Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U organizaciji Centra Yunus Emre: 150 učenika iz sedam kantona otputovala u Istanbul

U organizaciji Centra Yunus Emre: 150 učenika iz sedam kantona otputovala u Istanbul

U Istanbul su otputovala djeca državnih škola koja uče turski jezik   Oko 150 učenika iz državnih škola sedam kantona u Bosni i Hercegovini koji uče turski jezik jutros su ispred Zemaljskog muzeja krenuli put ka Istanbulu, gdje će ostati sedam dana, javlja Anadolu Agency (AA).

Put je organizirao Turski kulturni centar Yunus Emre u okviru projekta “Moj izbor je turski”.

Zamjenik direktora Turskog kulturnog centra Yunus Emre Mustafa Yildiz kazao je kako se djeca vraćaju 3. septembra i da će u Istanbulu posjetiti različita kulturna i historijska mjesta među kojima se nalaze dvorci Topkapi, Dolmabahce te Aya Sofiju, muzeje i druga mjesta, a imat će i priliku vrhunsku tursku kuhinju u najboljim restoranima u Istanbulu.

“Djecu smo birali putem različitih takmičenja. To su bila najuspješnija djeca u takmičenjima u crtanju, poznavanju turskog jezika i sportskim takmičenjima”, rekao je Yildiz dodavši kako će 50 djece biti smješteno u objektima uprave Istanbula, a 100 njih bit će smješteno u objektima Direkcije za obrazovanje Turske.

Yildiz je istakao kako u Istanbul putuju djeca starijih razreda osnovne škole, ali i oni nešto stariji. Prema njegovim riječima nekoliko hiljada učenika u državnim školama u sedam kantona u BiH uči turski jezik, a u toku su pregovori i ministarstvima obrazovanja kako bi se taj broj povećao te bi i djeca škola drugih kantona bila uključena.

Učenica iz Zenice Hamida Ćatić rekla je kako joj je ovo drugi put da ide u Tursku, a da je ranije išla u Izmir. Turski jezik uči već četiri godine i kako kaže voli turske serije, putem kojih je dosta naučila.

“Mi smo s Turskom prijatelji i braća. Mnogo je volimo”, kazala je Ćatić na turskom jeziku.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top