Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > U organizaciji BIGMEV-a u posjetu BiH stigli biznismeni iz Turske: Cilj je konkretna saradnja

U organizaciji BIGMEV-a u posjetu BiH stigli biznismeni iz Turske: Cilj je konkretna saradnja

U BiH su stigli predstavnici devet turskih kompanija iz oblasti automobilske, metalne i tekstilne industrije, koji će prezentirati svoje kompanije i upoznati se sa radom bh. kompanija, a zatim održati bilateralne sastanke sa njihovim predstavnicima. Cilj posjete je ostvarivanje saradnje sa potencijalnim bh. partnerima i stvaranje uvjeta za pokretanje konkretnih projekata, kako bi se ostvarila dugoročna saradnja između kompanija iz istih ili sličnih sektora na relaciji BiH -Turska.

 – Fondacija BIGMEV u saradnji sa Privrednom komorom Federacije BiH organizovala je posjetu Turskog udruženja biznismena NILSIAD iz općine Nilufer u Bursi, koji su poručili da su došli u BiH kako bi pomogli bh. privrednicima i cijeloj zemlji da prevaziđu određene probleme koje imaju kad je riječ o poslovanju i uvjere se u mogućnosti poslovne saradnje sa privrednicima iz BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o Udruženju koje je u sklopu industijske zone NOSAB, koja broji 300 kompanija, ima ukupan promet oko milijardu KM, zapošljava preko 20.000 radnika i izvozi u više od 20 zemalja svijeta.

U BiH su stigli predstavnici devet turskih kompanija iz oblasti automobilske, metalne i tekstilne industrije, koji će prezentirati svoje kompanije i upoznati se sa radom bh. kompanija, a zatim održati bilateralne sastanke sa njihovim predstavnicima. Cilj posjete je ostvarivanje saradnje sa potencijalnim bh. partnerima i stvaranje uvjeta za pokretanje konkretnih projekata, kako bi se ostvarila dugoročna saradnja između kompanija iz istih ili sličnih sektora na relaciji BiH -Turska.

Prezentacijama, kao i bilateralnim sastancima, prisustvuju i predstavnici nekih od najjačih bh. kompanija.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH, izrazio je uvjerenje da će privrednivci u današnjim razgovorima naći zajedničku riječ za zajedničke projekte, eventualno, neka nova zajednička tržišta. Izrazio je nadu da će ovaj sastanak biti jedan u nizu budućih susreta.

Govoreći o dosadašnjoj saradnji bh. i turskih privrednika, Jašarspahić je kazao da on uvijek očekuje i više. No, dodao je da je ona dosad na pojedinačnom nivou dala dosta dobrih rezultata.

“Među nama je danas i jedna firma koja već izvozi za tursko tržište, iz metalskog je sektora, tako da takvih primjera ima. Mi svi moramo poraditi na sebi, da budemo agilniji”, poručio je Jašarspahić.

Selmo Cikotić, direktor predstavništva Fondacije BIGMEV u Sarajevu, podsjetio je kako je BIGMEV-a najavio kako će tokom sljedeće godine dovesti više od 2.000 poslovnih ljudi iz Turske u BiH.

“Danas, ovdje, imamo predstavnike NILSIAD-a, udruženja koje okuplja privrednike iz Burse, koje ima jako veliki potencijal. Danas smo u situaciji da sa Privrednom komorom Federacije, koja je vrlo iskusan partner u ovoj vrsti projekata, imamo razgovore sa velikim brojem različitih kompanija i to je jedan od institucionalnih oblika saradnje između ekonomija BiH i Turske”, pojasnio je Cikotić.

Govoreći o realizaciji konkretnih projekata sa privrednicima Turske, Cikotić je podsjetio na projekat kojem je posredovao BIGMEV, a riječ je o izvozu malina.

“U izvozu kestena i mesa smo napravili jako velike rezultate. Ono što je još bitnije jeste da predstavnici biznisa i različitih kompanija, udruženja u BiH prepoznaju rastuću snagu i mogućnosti turske ekonomije, koja praktično može konzumirati sve ono što mi u BiH proizvodimo”, pojasnio je Cikotić.

Naveo je kako BiH ima šta ponuditi, od ljudskog i svih drugih potencijala, ali je naglasio kako je bitno da se to uradi na način koji je zanimljiv za partnere sa druge strane.

“Mislim da je svaka od ovih posjeta iskustvo više, i da će se ovdje sasvim sigurno desiti približavanje. Ne možemo još govoriti o konkretnim ugovorima”, poručio je Cikotić.

Tržište BiH je zanimljivo turskim biznismenima zbog blizine Evropske unije i sporazuma o slobodnoj trgovini koje BiH ima sa tržištem koje broji preko 500 miliona ljudi, naglasio je direktor BIGMEV-a u Sarajevu.

“S druge strane, bh. proizvođači dobijaju priliku da ostvare direktne kontakte sa predstavnicima jedne od najbrže rastućih ekonomija svijeta”, dodao je Cikotić. 

Predsjednik Upravnog odbora NILSIAD-a Yalcin Aras podsjetio je kako je cilj posjete turskih privrednika BiH da se uvjere u mogućnosti potencijalne saradnje sa bh. firmama.

“Cilj je da se upoznamo i sa potencijalima BiH. U ova dva dana, koliko smo u BiH, uspjeli smo da vidimo da ova zemlja ima veoma dobar strateški i geografski položaj, u blizini je EU-a. Do sada je bilo veliko interesovanje privrednika iz Burse, ali vjerujem da će poslije ove posjete biti još veće”, pojasnio je Aras.

Govoreći o BiH kao nesigurnom području za investicije, kako mnogi smatraju, Aras je naglasio da svi u Turskoj znaju šta je bilo u BiH prije 20 godina.

“Mi apsolutno ne osjećamo nikakvu nesigurnost kada je privreda u BiH u pitanju. Za razvoj privrede i industrije potrebno je vrijeme i vjerujemo da ćemo mi sa svojim iskustvom iz Turske pomoći bh. privrednicima i cijeloj državi da prevaziđu određene probleme koje imaju”, kazao je Aras.

 

Akos.bA/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top