Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U okviru Sajma privrede u Tešnju potpisani ugovori za najbolje poslovne ideje mladih

U okviru Sajma privrede u Tešnju potpisani ugovori za najbolje poslovne ideje mladih

 U okviru Sajma privrede, Općinski načelnk Suad Huskić potpisao je ugovore o poticajima u svrhu pokretanja vlastitih biznisa sa devet budućih poduzetnika – Ismarom Galijaševićem, Mensurom Saltagićem, Farukom Garićem, Ammarom Halepovićem, Adnanom Mehićem, Ernadom Dedukić, Belmom Bošnjak, Kenanom Alićem i Muhamedom Agićem. 

Projekat “Poslovne ideje mladih” pokrenut je 2011. godine. U njegovu provedbu Općina je do sada investirala cca. 270 hiljada KM čime je pokrenuto 36 preduzeća, i otvoreno, do sada 67 novih radnih mjesta. Po ovom modelu Općina finansira troškove registracije preduzeća, doprinose za dio zaposlenih u periodu do tri godine, a u određenim slučajevima Općina je finansirala troškove zakupa poslovnog prostora.

„Veoma smo ponosni na ovaj projekat i u šest godina njegove provedbe mladi u Tešnju su pokazali svoju poslovnu kreativnost i potvrdili da imaju razvijen poduzetnički duh. Projekat Poslovne ideje mladih je jedan od programskih i strateških ciljeva Općine Tešanj koji je urodio plodom, jer pored brojki i formalnosti, šalje poruku da mladi treba da ostanu tu i grade svjetliju budućnost čuvajući identitet ovog podneblja“ – kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Općina Tešanj je, prema podacima Zavoda za zapošljavanja iz januara ove godine, prešla cifru 11.000 zaposlenih. Tako je u ovoj općini, od decembra 2012. godine do januara 2016. godine otvoreno oko 2.000 novih radnih mjesta. U Općini Tešanj, statistički posmatrano na svakog penzionera zaposleno je 2,1 radnika. Usporedbe radi, ovaj prosjek u Federaciji BiH je 1,1, dok je u RS-u 1,06.

„Razvoj privrede u Tešnju je stvar kontinuiteta. Povoljan poslovni ambijent koji već godinama svi zajedno kreiramo u Tešnju daje rezultate i tek će, po mom mišljenju, doći do izražaja u periodu koji je pred nama“ – dodao je Načelnik Huskić.

U Tešnju je registrovano ukupno 2.255 preduzeća. Među 100 najvećih kompanija u BiH, 23 imaju sjedište u ovom gradu. Poznati list Financial Times svrstao je 2014. godine Tešanj, zajedno sa susjednim općinama Teslić i Žepče među 10 najboljih mjesta za investicije u Jugoistočnoj Evropi.

Ove godine u okvru projekta „Poslovne ideje mladih“, nakon ocjene koju je provela Komisija sastavljena od privrednika, odabrano je devet najuspješnijih koji će dobiti podršku za pokretanje vlastitog biznisa.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top