Vijesti iz zemlje

U Odžaku obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

U Odžaku je obilježena 24. godišnjica genocida u Srebrenici. Obilježavanje je, uz prigodan program, čitanje imena žrtava koje će biti ukopane 11. jula u Potočarima, te izvođenje “Srebreničkog inferna”, upriličeno na gradskom trgu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Potom je organizovan mimohod gradskim ulicama na kojem je učestvovao veliki broj građana, a učesnici su, na zajedničkom centralnom spomen – obilježju, proučili Fatihu i odali počast šehidima i poginulim borcima Bošnjacima i Hrvatima.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, prisustvovao je obilježavanju u Odžaku, koje je organizovalo Udruženje mladih “Cvijet milosti”.

Tokom obilježavanja godišnjice genocida u Odžaku, prisutnima se obratio i Salkić, koji je istakao važnost njegovanja sjećanja na genocid u svim dijelovima Bosne i Hercegovine i svijeta.

“Svi zajedno imamo civilizacijsku obavezu da se sjećamo žrtava i da ih poštujemo, te da upoznajemo naše buduće generacije sa onim što se desilo 1995. godine. Jer, ako djecu i mlade ne budemo učili o genocidu, prijeti im opasnost da se slično zlo ponovi i u budućnosti. Ponavljanje zla je moguće jer ideologija zla nije pobijeđena i još uvijek živi. Nažalost, još uvijek na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini i regionu, ali i akademskim zajednicama, postoje ljudi koji pozivaju na podjelu ove zemlje, pozivaju na separatizam, negiraju sudske presude, ali i veličaju i odlikuju ratne zločince”, rekao je Salkić.

Smatra da to predstavlja završnu fazu provođenja genocida i zbog je važno donošenje zakona o zabrani negiranja genocida i kažnjavanju negatora genocida.

“Mi ovdje poručujemo da ćemo se svi zajedno boriti protiv onih koji ne prihvataju historijske činjenice i koji neistinama, nažalost, truju buduće generacije. Hvala civiliziranom svijetu koji je na našoj strani, a to je strana istine i pravde. Uz podršku cijelog svijeta, istina pobjeđuje”, istakao je Salkić.

Nada se da će i oni, koji danas, nasuprot cijelog svijeta, negiraju počinjeno zlo, konačno prihvatiti istinu.

Duguju to svom narodu i svojoj djeci, kazao je Salkić, koji se zahvalio na prisustvu ministrima u Vladi Posavskog kantona i Jakovu Ivankoviću, načelniku općine Odžak, čime su, kako je kazao, pokazali da zajedno baštine vrijednosti koje bi trebale biti u obavezi svim civiliziranim ljudima.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button