Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U Novom Gradu sve više porodica sa troje i više djece: Novčana podrška za 43 porodice

U Novom Gradu sve više porodica sa troje i više djece: Novčana podrška za 43 porodice

U Općini Novi Grad Sarajevo danas je upriličen prijem i uručenje rješenja za dodjelu novčane pomoći u iznosu od po 500 KM za 43 porodice, koje su u ovoj godini dobile blizance, treće, četvrto i svako naredno dijete.

Ovakav vid podrške porodicama koje se odluče za više djece, Općina Novi Grad realizira već treću godinu s ciljem pružanja podrške natalitetu i osnaživanju porodice.

Rješenja su uručili načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i pomoćnica općinskog načelnika Adisa Šuman. Uz čestitke sretnim roditeljima, kazali su da je to simbolična nagrada od lokalne zajednice roditeljima koji se odluče za više djece.

„To je jedan od programa koji je naše Općinsko vijeće usvojilo prije dvije godine i mi smo krenuli u njegovu primjenu. Reakcije su pozitivne, mi znamo da u našem društvu postoji problem pada nataliteta i odlučili smo se da na neki način nagradimo naše sugrađane, koji se odluče da imaju troje i više djece, odnosno da im simbolično čestitamo na tome“, rekao je načelnik Efendić.

Dodao je da je Novi Grad najmnogoljudnija općina u BiH, te da uz ovakve programe nastojimo da ostanemo općina koja ima pozitivnu stopu nataliteta.

U ovoj godini novčanu pomoć dobilo je 106 porodica sa adresom prebivališta na području ove lokalne zajednice, a još 21 zahtjev je u obradi. Projekat se realizira od 2015. godine kada je izdvojeno 60.000 KM, a s obzirom na povećanje broja novorođene djece na području naše općine, u protekloj i ovoj godini izdvojeno je po 70.000 KM.

To je jedan od programa kojim ova lokalna zajednica podržava porodicu kao stub društva, a od ove godine reliziramo i program pomoći nezaposlenim porodiljama koje imaju znatno manju porodiljsku naknadu od zaposlenih, tako da će svaka nezaposlena porodilja od Općine mjesečno primati i dodatnih po 50 KM.

Jedna od majki koje su rodile treće dijete je i Fehima Delić, majka dvije kćerkice i sina, kazala je da će joj novčana sredstva poslužiti za njihove potrebe, prvenstveno za nabavku školskog pribora za narednu školsku godinu.

Samira Tepić, majka 11-godišnjeg sina i djevojčice od 18 mjeseci, prije četiri mjeseca dobila je djevojčicu. Ističe da joj mnogo znači ova vrsta podrške obzirom na današnje stanje i veliku nezaposlenost.

„Ovo je za  svaku pohvalu, i odskočna je daska, jer smo jedva dočekali da kupimo neke stvari koje inače ne bi. Bebica ima sad zasad sve, a kasnije će biti potrebna hodalica i kolica, tako da ćemo novac ostaviti za to. Inače, smo razočarani nebrigom države. Općina Novi Grad je nama nezaposlenim porodiljama osigurala i dodatnih 50 KM, tako da ću ovu priliku iskorititi da im se zahvalim, zaista je za nas svako izdvajanje značajno, posebno zbog saznanja da nismo zaboravljene od svoje lokalne zajednice“, izjavila je Samira.

Od 2015. godine novčanu podršku za rođenje blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta od Općine Novi Grad dobilo je 366 porodica.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com