Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > U N. Pazaru premijera predstave Deportacija: Tragedija izbjeglih Bošnjaka u Crnu Goru

U N. Pazaru premijera predstave Deportacija: Tragedija izbjeglih Bošnjaka u Crnu Goru

U Novom Pazaru večeras je premijerno prikazana pozorišna predstava “Deportacija” koja je rađena prema istinitom događaju, tragediji izbjeglih Bošnjaka koji su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, 1992. godine, pokušali da nađu utočište u Crnoj Gori.

Ovo pozorišno djelo je nastalo nakon što je Kulturni centar Novi Pazar odlučio da otkupi tekst crnogorskog novinara Željka Vušurovića koji je za priču kao polazni motiv uzeo posljedicu poznate tragedije izbjeglih Bošnjaka, (tada Muslimana).

Prema dosadašnjim saznanjima crnogorska vlast je nezakonito uhapsila i Karadžićevim egzekutorima izručila više od 100 izbjeglica iz BiH koji su se na početku rata, računajući na “crnogorsko čojstvo” i međunarodne konvencije, sklonili u Crnu Goru. Tada je ubijeno više od 83 Bošnjaka, a za njihova ubistva još niko nije odgovarao. Zvanična Crna Gora još ništa nije učinila da nalogodavce i izvršioce tog teškog zločina pravično kazni.

Reditelj predstave, bosanskohercegovački pisac, redatelj i teatrolog Gradimir Gojer rekao je uoči premijere da suštinska poruka ove predstave treba biti čovjek.

Predstava “Deportacija” govori o skupini Bošnjaka koji su prebjegli u Crnu Goru i, kako je podvukao Gojer, od tadašnje i sadašnje vlasti isporučena Karadžićevim četnicima koji su ih ubili.

“Radeći ovu predstavu, imao sam besane noći u kojima sam sanjao te užasavajuće prizore iz Foče, gdje su oni pobijeni. U predstavi jedan od glavnih protagonista tog zločina doživljava tragičan kraj”, rekao je Gojer, istakavši da se odlučio da uradi ovu predstavu zbog tabuiziranje ove teme.

On je podsjetio da je sadašnja crnogorska vlast isplatila novac porodicama žrtava te da “niko od naredbodavaca i izvršioca zločina nije odgovaro pred sudovima u Crnoj Gori niti igdje drugdje”.

“Odlučio sam da angažiranim teatarskim aktom reagiram na tu evidentnu laž koja struji našim političkim, ja bih rekao i šire, medijskim prostorom”, kazao je Gojer.

Upitan da li će publika u Crnoj Gori i regiji imati prilike da vidi predstavu “Deportacija”, kazao ja da ima obećanje od ljudi iz Crne Gore da će u cilju demokratizacije procesa u jugoistočnoj Evropi učiniti sve da se ova predstava igra i u Crnoj Gori, a sigurno je da će se igrati u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima Gojera, priča predstave “Deportacija” zasniva se na liku ministra policije Crne Gore Puniše Bagremovića za vrijeme rata koji je naredio deportiranje Bošnjaka i, na kraju, njihovo ubistvo. On u predstavi treba da se oženi s jednom mladom ženom i na kraju kada ona sazna šta je on uradio tokom rata ona odlučuje da pobaci dijete, smatrajući da to dijete ne smije da nosi stid svoga oca. Nakon toga, kćerka ministrova, pošto sazna šta je on radio, odlučuje da ubije oca i to je sam tragični kraj na sceni.

Direktor Kulturnog centra u Novom Pazaru Husein Memić je uoči premijere rekao da su se poslije 1992. godine prvi odlučili da progovore o zločinima nad Bošnjacima koji su zatražili utočište u Crnoj Gori. On je naglasio da su na projektu radili umjetnici pripadnici raznih nacija iz regije, sa željom da se govori o istini o ovom zločinu.

“Drago mi je što se to dešava u Kulturnom centru (Novi Pazar). Na projektu su radili oni koji su prepoznati u bivšoj Jugoslaviji poput Envera Petrovcija, Gradimira Gojera koji je sve vreme rata bio u Sarajevu, Svetlane Broz koja je jako doprinela da predstava ugleda svjetlo dana, Jasna Bern kao doajen jugoslovenskog glumišta. Ovo je satisfakcija za sve žrtve i njihove porodice”, poručio je Memić.

Uz prisustvo javnih ličnosti iz Novog Pazara, Sandžaka i zemalja regije, “Deportacija” je izvedena u kamernom okruženju na sceni Koncertne dvorane Kulturnog centra u Novom Pazaru.

Predstava “Deportacija” dio je niza manifestacija je u čast obilježavanja 20. aprila, Dana grada i 557. godišnjiice Novog Pazara.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top