Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U Mostaru otvorena manifestacija “44. dani mevluda i zikra”

U Mostaru otvorena manifestacija “44. dani mevluda i zikra”

Tradicionalna i jedna od najvećih vjersko-kulturnih manifestacija “44. dani mevluda i zikra 2019.” sinoć je otvorena velikim koncertom ilahija i kasida u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Najstariju vjersko-kulturnu manifestacija Bošnjaka u Hercegovini uz svečanost otvorio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

“Izuzetna mi je čast što prisustvujem otvaranju ’44. dana mevluda i zikra’, vjersko-kulturnoj manifestaciji koja svjedoči dugoj i bogatoj duhovnoj, kulturnoj i naučnoj tradiciji naših predaka, a koja se, hvala Bogu, nastavlja njegovati i promovirati i u današnjem vremenu, osjećajući univerzalne vrijednosti i kontinuirani proces reetabliranja bošnjačkog integriteta na prostoru naše jedine domovine Bosne i Hercegovine“, kazao je Zvizdić.

Istakao je da su Bošnjaci autohtoni narod historijski formiran na ovim prostorima već u periodu srednjovjekovne bosanske države.

„Od tada i do danas, dakle u periodu svog višestoljetnog postojanja, svoj nacionalni položaj su uvijek razumijevali u neraskidivom odnosu s Bosnom kao višeslojnom nacionalnom religijskom i kulturnom zajednicom, zbog čega smo uvijek bili faktor unutrašnje ravnoteže, okosnica međuvjerske saradnje i tolerancije, predani pluruali bosanske opstojnosti, ali i poveznica između ljudi različitih svjetonazora, ali i most između Istoka i Zapada. Zbog toga je nepobitna činjenica, koju je potrebno stalno ponavljati, posebno zbog generacija koje stalno dolaze, da su Bošnjaci autohtoni i stari narod ovoga evropskog podneblja i da je naša jedina domovina Bosna i Hercegovina, iako su je mnogi i osvajali i svojatali“, kazao je Zvizdić.

Poručio je da treba raditi na očuvanju svijesti i čuvanju tih vrijednosti, a u tom je, kako je naglasio, izuzetno važna manifestacija „Dani mevluda i zikra“, koju je svečano proglasio otvorenom.

Pred stotinama okupljenih građana, nakon svečanosti otvaranja manifestacije, Armin Muzaferija i hafiz Aziz Alili, uz pratnju Tesavvufskog ansambla i hora tekije Mesudije.

U večeri ispunjenoj duhovnom glazbom najljepših muslimanskih pjesama, svoj doprinos posebno pripremljenim nastupom dali su i mališani iz hor Dječjeg vrtića “Zemzem”, koji su s ponosom vješto predstavili spoj znanja, kreativnosti, emocije i duhovnosti.

U sklopu manifestacije, koja obiluje bogatim duhovnim, naučnim, obrazovnim i kulturno-umjetničkim programom, bit će upriličeni okrugli stol “Snagom vjere protiv ovisnosti”, promocija knjige “Leksikon bošnjačke uleme”, autora Ahmeda Mehmedovića (12.4. u Karađoz-begovoj medresi), “Dani džemata i džamija” te promocija knjige hudbi, govora i intervjua “Riječ nade”, mostarskog muftije Salema ef. Dedovića (17.4.).

Prema programu ovogodišnje manifestacije, također će biti upriličena večer Kur’ana (28.4. u Blagaju), “Dani bh. medresa” (26.4. u Stocu) te promocija pjesničke zbirke autora Avde ef. Abaze (30.4.).

Centralna manifestacija, tradicionalni mevlud na vrelu Bune u Blagaju, bit će proučen u subotu, 4. maja u 11 sati, na kojem se očekuju vjernici iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i šire.

Manifestacija će biti zatvorena 9. maja na mostarskim Šehitlucima dovom šehidima i sjećanjem na Dan pobjede nad fašizmom.

“Dani mevluda i zikra” glavna su godišnja vjerska i kulturna manifestacija Muftijstva mostarskog u čijoj realizaciji, osim Muftijstva, sudjeluju i Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK “Preporod” Mostar i Tarikatski centar BiH.

Ovogodišnja Manifestacija “Dani mevluda i zikra” održava se od 10. aprila do 9. maja pod viskom pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top