Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U Mostaru održana centralna svečanost povodom Kurban-bajrama

U Mostaru održana centralna svečanost povodom Kurban-bajrama

Bajram dolazi kao kruna spremnosti da žrtvujemo svoju sebičnost radi općeg dobra, radi kolektiva, radi zajednice, i radi mira čovječanstva  Muslimani u doline Neretve Kurban-bajram su dočekali klanjanjem bajram-namaza u 41 džamiji na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Centralna svečanost održana je u Sportsko rekreacijskom centru Midhad Hujdur Hujka u Mostaru, gdje je bajram-namaz predvodio i hutbu održao glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić, javlja Anadolu Agency(AA).

Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno, obaveze klanja kurbana, te obred hadža, posjeta svetim mjestima u Mekki, zbog čega se ovaj bajram naziva i Hadžijski bajram.

Efendija Cikotić je naglasio da je hadž peta islamska dužnost koja simbolizira propise vezane za poslanika Ibrahima i koje prihvataju sve monoteističke religije i koji je u tom kontekstu praotac čovječanstva.

„Sami kurban ili prinošenje žrtve u ime Boga je star onoliko koliko je star ljudski rod , jer prvi sinovi Adema su prinijeli svoje žrtve, a Bog prima samo od bogobojaznih, samo od iskrenih. Bajram upravo dolazi kao kruna te spremnosti da žrtvujemo svoju sebičnost radi općeg dobra, radi kolektiva, radi zajednice, i radi mira čovječanstva.Tamo gdje prinosimo kurban-žrtvu , puštamo krv, tu se rađa posebna samilost i osjećaj. Tu imamo jedno vezivanje i tu imamo razumijevanje kroz vjersku naredbu kod podjele samih kurbana. Dakle ne smijemo zanemariti siromašne, ne smijemo zanemariti svoju rodbinu i komšiluk i naravno svoju porodicu“, kazao je efendija Cikotić za Anadolu Agency (AA) govoreći o glavnim dimenzijama kurbana i Kurban-bajrama koji danas obilježavaju muslimani diljem svijeta.

Stoga je naglasio kako pravi vjernici tijekom čitave godine trebaju biti spremni na požrtvovanost, na dobročinstvo i na odricanje radi općeg dobra.

„Sami bajram nas uči da treba pružiti ruku svome prijatelju, povjerenje i onaj zaboravljeni ibadet, izmiriti ljude. Jedino onaj tko je snažan i spreman da žrtvuje u ime Boga, snažan i spreman da se izvine, da traži oprosta i da sam oprosti drugome jeste onaj tko zaslužuje Božju milost. To upravo jeste ono što svi kao ljudi i kao vjernici iz svih razloga svojih i pobuda vjerničkih očekujemo u ovim odabranim mubarek danima“, poručio je efendija Cikotić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top