Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U Mostaru obilježena 25. godišnjica formiranja 4. korpusa ARBiH

U Mostaru obilježena 25. godišnjica formiranja 4. korpusa ARBiH

 Svečanost je upriličena u sportskoj dvorani USRC “Midhat Hujdur Hujka” u Sjevernom logoru u Mostaru, gdje je nakon proučene Fatiha za šehide upriličen svečani mimohod sa zastavama 4. Korpusa ARBiH koje su nosila djeca šehida
  U organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih organizacija ARBiH u Hercegovačko-neretvanskom kantonu danas je uz prigodno polaganje cvijeća na šehitlucima i svečanu akademiju obilježena 25. godišnjica formiranja 4. Korpusa ARBiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanost je upriličena u sportskoj dvorani USRC “Midhat Hujdur Hujka” u Sjevernom logoru u Mostaru, gdje je nakon proučene Fatiha za šehide upriličen svečani mimohod sa zastavama 4. Korpusa ARBiH koje su nosila djeca šehida.

Potom je u svečanom duhu nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine upriličena svečana akademija povodom Dana 4. Korpusa ARBiH, koja je okupila predstavnike brojnih boračkih organizacije i predstavnike svih razina vlasti, među kojima je nazočio i član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je veoma nadahnuto govorio o 4. Korpusu ARBiH.

“Okupili smo se ovdje u Hercegovini da potvrdimo da nikada neće izblijediti sjećanje na branioce naše domovine Bosne i Hercegovine. Četvrti Korpus je jedan od sedam korpusa BiH nastao na današnji dan objedinjavanjem teritorijalne dobrane BiH i dobrovoljačkih jedinica koje su djelovale na širem području doline rijeke Neretve. Ima jedna riječ koja opisuje našu borbu, i rahmetili Alija je kazao da je to ‘čudo bosanskog otpora’. Malo prejaka i pretenciozna riječ, ali jednostavno joj nema alternative”, kazao je Izetbegović, govoreći o neprestanoj borbi za Bosnu i Hercegovinu.

Jedan od ratnih komandanata 4. Korpusa ARBiH i nositelj odlikovanja “Zlatni ljiljan” Suad Muharemović u ime Koordinacije temeljnih boračkih organizacija ARBiH zahvalio je Izetbegoviću na dolasku u Mostaru i velikim riječima te svima koji su ovaj veliki dan uveličali svojim sudjelovanjem.

“Ova današnja manifestacija je samo jedan mali korak onoga što boračka udruženja nastoje uraditi kako bi sačuvala sjećanje na našu domovinu i prenijeli mlađim naraštajima da ono što danas imaju nije palo s neba, da su njihovi očevi platili itekakvu žrtvu za ovu slobodu koju imamo. Neko će reći da je malo, neko da je dovoljno. Sačuvajmo ovu slobodu i volimo našu domovinu”, kazao je Muharemović te naglasio kako danas ljudi kad kažu da vole domovinu ulaze u problem s istoka i sa zapada.

“Poručimo gospodi s istoka i sa zapada: dalje prste od moje domovine. Onaj ko je dirne imat će posla s nama”, poručio je Muharemović te podsjetio da je sloboda stečena jedinstvom koje je potrebno sačuvati i očuvati.

Ratni komandant 4. Korpusa ARBiH Mustafa Polutak je, govoreći o ratnim danima, podsjetio da na očuvanju domovine treba ozbiljno raditi i danas.

“Molim sve one koji mogu rediti na izgradnji države Bosne i Hercegovine, da stvorimo ambijent našoj djeci da ostaju, žive i rade u svojoj domovini. Čovjek bez domovine, teško se može nazvati čovjekom, a narod bez domovine historija je pokazala da teško ostaje i opstaje. Zato vas molim da jedinstveno svi izgrađujemo BiH. Svi koji su na tom putu su pripadnici naše boračke populacije”, zaključio je Polutak.

U sklopu svečanosti je, uz počasti i sjećanje na velika djela, upriličilo i polaganje cvijeća poginulim borcima 4. Korpusa ARBiH prije svečane akademije na Šehitlucima u Mostaru.

U sklopu svečanosti postavljena je i izložba “Odbrana Mostara od 1992. do 1995.”

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top