Vijesti iz zemlje

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari obilježen Dan državnosti BiH

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, danas je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao i prethodnih godina vijence na kamen temeljac u mezarju položili su članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici Općine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz HO MFS EMMAUS Srebrenica i građani koji su došli iz cijele Bosne i Hercegovine.

Nisvet Mujanović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica, ističe da je 25. novembar jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine.

“Dan državnosti Bosne i Hercegovine je važan datum kojim se povezuje borba za slobodu naše zemlje u ratu od 1992. do 1995. godine s antifašističkim otporom u Drugom svjetskom ratu, a činjenica da danas 75. godišnjicu uspostave moderne državnosti ne obilježavaju isti oni koji negiraju genocid u Srebrenici, povlači jasnu paralelu o pravoj i onoj drugoj strani historije. Svoje stav smo svi sami izabrali, i po pitanju ZAVNOBIH-a, i po pitanju genocida u Srebrenici. I zato je izuzetno važno što današnji dan obilježavamo u Srebrenici”, rekao je Mujanović.

On je dodao da se nada da će nove generacije znanjem, obrazovanjem i dobrom vjerom učiniti sve da se nikada i nikome ne ponove masovne grobnice i koncentracioni logori.

“Da se nikome ne ponovi Bratunac, Srebrenica, Vlasenica, Zvornik, Prijedor, Banja Luka, Stolac, Foča, Višegrad… To će uvijek biti naša poruka i zato ćemo uvijek čuvati sjećanje na sve one koji su vjerovali u pravednu borbu protiv zločinaca, ma u kojem se trenutku historije oni tu borbu vodili i bez obzira na kojem mjestu na dunjaluku se ta borba vodila”, poručio je Mujanović.

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika Opštine Srebrenica, rekao je da je 25. novembar značajan datum i nada se da će u budućnosti svi prihvatiti da je ovaj datum Dan državnosti BiH.

“Svim ljudima u Bosni i Hercegovini koji je doživljavaju kao svoju domovinu čestitam Dan državnosti i da svi u dobrom zdravlju i radosti gradimo našu domovinu. Mi smo ovdje da obilježimo Dan državnosti i svi trebaju da dođu u Memorijalni centar. Danas se sjećamo onih koji su za Bosnu i Hercegovinu dali ono najvrijednije, svoje živote”, rekao je Fejzić.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, kaže da Bosna i Hercegovina mora biti zemlja svih koji žive u njoj.

“Svim građanima bih uputila iskrene čestitke u povodu Dana državnosti. Svi treba da volimo svoju majku, a naša majka je Bosna i Hercegovine. Svi treba da dođu u Potočare, obiđu, i vide šta smo doživjeli, ali uprkos svemu želimo da Bosna i Hercegovina bude zemlja svih nas”, rekla je Subašić.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button