Vijesti iz zemlje

U Memorijalnom centru Potočari obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz jula 1995. godine, danas je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mi ovaj dan obilježavamo pred našim šehitlucima i šehidima. Ovo je mjesto opomene cijelom svijetu i poruka da se nikada i nikome ne ponovi genocid i Srebrenica. Neka nam je sretan i beričetan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”, poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Mersed Smajlović.

Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, rekao je da je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje.

“Poruka je da smo mi ovdje da se sjetimo onih koji su dali svoje živote za našu zemlju. Mi smo tu da čuvamo Bosnu i Hercegovinu. Mnogi dovode u pitanje ovaj dan, ali nadam se da će u budućnosti svi zajedno obilježavati ovaj značajan datum”, rekao je Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica.

Današnjem obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari prisustvovala je poptredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

“Drago mi je da sam danas u Srebrenici, ovdje u Potočarima. Srebrenica je simbol borbe i otpora u borbi za nezavisnost naše zemlje. Nismo zaboravili našu prošlost i sve žrtve koje su pale za našu zemlju. Moramo nastaviti borbu za očuvanje Bosne i Hercegovine. Budućnost moramo graditi sa našim komšijama, uvažavajući se međusobno i poštujući žrtve”, rekla je Mahmutbegović.

Salko Bukvarević, ministar u Vladi Federacije BiH za boračka pitanja kaže da je za nezavisnost Bosne i Hercegovine podnesena velika žrtva.

“Za nezavisnost je data velika žrtva i cijena. Na našu domovinu je izvršena agresija i genocid. Bosna i Heregovina je opstala kao država zahvaljujući braniocima. Mi ovdje odajemo dužnu počast svim šehidima, borcima i nevino stradalim građanima Bosne i Hercegovine. Dan nezavisnosti BiH se slavi u cijeloj Bosni i Hercegovini, ova zemlja pripada svakom građaninu na svakom pedlju ove zemlje”, rekao je Bukvarević.

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, kaže da će se Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježavati uvijek i na svakom pedlju Bosne i Hercegovine.

“Mi smo ovdje na Drini i obilježavamo Dan nezavisnosti u Srebrenici, Bratuncu, Zvroniku, Bijeljini i svim mjestima. Mi smo svoji na svome i nećemo odustati. Projekti koji su bili namjenjeni podjeli ove zemlje nisu uspjeli i nikad neće”, rekao je Salkić.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa“ kaže da je “Bosna i Heregovina naša mati koju moramo voljeti“.

“Bosna i Hercegovina je naša mati. Mati se mora voljeti. Ko ne voli svoju zemlju, ne voli ni sebe. Mi moramo graditi našu zemlju, zbog djece koja dolaze”, rekla je Munira Subašić.

Kao i prethodnih godina, vijence na kamen temeljac u mezarju položili su članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnici opštine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, ministar u vladi Federacije BiH za izbjeglice i raseljena lica Edin Ramić, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, predstavnici Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, djeca iz HO MFS EMMAUS Srebrenica i građani koji su došli iz cijele Bosne i Hercegovine.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je i u Bratuncu polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u Memorijalnom kompleksu i mezarju Veljaci.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button