Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > U Mađarskoj pronađena grobnica Sultana Sulejmana

U Mađarskoj pronađena grobnica Sultana Sulejmana

U Mađarskoj je danas pronađena grobnica osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao rezultat arheoloških iskopavanja kojima je rukovodila Agencija za međunarodni razvoj i saradnju Republike Turske (TIKA) u Mađarskoj je pronađena grobnica u kojoj su zakopani unutrašnji organi Sulejmana Veličanstvenog koji je preminuo 1566. godine.

Ambasador Republike Turske u Budimpešti Sakir Fakili je novinarima kazao su u projekat arheoloških iskopavanja podržali TIKA, Vlada Mađarske, kao i grupa mađarskih i turskih naučnika.

Predstavnik TIKA-e za Balkan i Istočnu Evropu Dr. Mahmut Cevik je izjavio da su danas pronađeni vrlo važni ostaci.

“Od 2012. godine smo radili na ovom projektu iskopavanja grobnice gdje su ukopani unutrašnji organi Sulejmana Veličanstvenog. Danas smo otkrili važne ostatke”, rekao je Cevik.

Profesor Dr. Norbert Pap, koji je predvodio istraživanje, istakao je da je 2010. godine pokrenuta inicijativa da se uradi istraživanje u mjestu gdje su ukopani unutrašnji organi Sulejmana Veličanstvenog.

“U gradu Siget smo pronašli naselje iz osmanskog doba i otkrili smo mjesto gdje su sahranjeni unutrašnji organi Sulejmana Veličanstvenog”, rekao je profesor Pap.

Turski profesor Dr. Ali Uzay Peker je izjavio da su pronašli turbe Sulejmana Veličanstvenog na mjestu koje je spominjao i putopisac Evlija Čelebi.

“U gradu Siget je pronađeno osmansko naselje u kojem se nalazi i grobnica Sulejmana Veličanstvenog. Prema prvim podacima, pronađeni su i ostaci džamije”, kazao je Peker.

Inače, kao rezultat arheoloških iskopavanja u Mađarskoj je prvi put pronađeno naselje iz osmanskog doba.

Sulejman I, u Evropi poznat kao Veličanstveni, a u islamskom svijetu kao Zakonodavac, bio je sultan Osmanskog carstva koji je živio od 1520. do 1566. godine. Pod njegovim vodstvom, Osmansko carstvo je doseglo svoj vrhunac i postalo je svjetska sila.

Osvojio je ostrvo Rhodos, Beograd (1521), pobijedio mađarsku vojsku Ludovika II u Mohačkoj bici (29. avgust 1526.), osvojivši velike dijelove sjeverne Afrike i Transilvaniju. Umro je tokom opsade Sigeta 1566. godine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top