Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > U Konjicu obilježena godišnjica 4. Muslimanske lahke brigade

U Konjicu obilježena godišnjica 4. Muslimanske lahke brigade

U Konjicu u utorak, 4. aprila 2017. godine, obilježena je godišnjica 4. Muslimanske lahke brigade. Ova brigada naših gazija obilježila je jedan vremenski period koji je će biti upisan zlatnim slovima u knjige historije Bosne i Hercegovine, u kojem će stajati da su Gazije predvođene komandantom Nezimom Halilovićem Muderrisom zaslužne za slobodu sadašnju i budućih generacija. Bili su ponos 4. Korpusa Armije RBiH, na linijama neustrašivi, neumoljivi i nepokolobljivi, u saffu Bogu pokorni!

Širom BiH su ratovali, veliki broj šehida svjedoči da se nisu štedjeli već da su uvijek išli tamo gdje je bilo najteže… Danas se ponovo u susjedstvu zvoca oružjem, kupuju avioni i ostali visoko tehnološki opremljeni sistemi… Našem narodu se prosipa demagogija o dobrim odnosima i miru. Mi nemamo avione niti rakete, ali zato imamo krv naših šehida “Koji su živi ali vi to ne osjećate”, imamo gazije 4. muslimanske sa svojim komandantom Muderrisom koji i danas kao onda pronosi riječi vjere u Allaha, koji je naš zaštitnik.

Obilježavanje godišnjice je počelo krosom učenika osnovnih i srednjih škola Konjica, potom je na mezaristanu proučen Jasin i Šerif pred duše naših najboljih sinova Šehida. Nakon toga naše gazije su u stroju obišli spomen obilježja u Konjicu.

Da bi sve završilo Akademijom u Kino sali Konjic koja i pored velikog broja stolica bila premala da primi sve prisutne koji su došli da obilježi ovaj veliki jubilej.

Kao što priliči gazijama 4. muslimanske brigade počela je svečanost učenjem Kur’ana i ilahijama u izvedbi Zejda Šote.

U obraćanju veoma emotivnom Komandant Muderris je govorio sa sjetom o Šehidima i o tome kako mu kroz glavu često prolaze trenuci teškog ranjavanja kada je priželjkivao šehadet i susret sa Gospodarom.

General Mustafa Polutak, komandat 4. korpusa ARBiH je govorio o važnosti zapisivanja, jer jedino se pamti i ostaje iza nas ono što se zapiše.
Ministar za pitanja boraca u Vladi Federacije BiH Salko Bukvarević u obraćanju je naglasio da nećemo zaboraviti naše najbolje sinove Šehide i da ćemo istrajati na putu Istine i Pravde…

A posebnu pozornost svih prisutnih privukao je Komandant Srebrenice Naser Orić koji se obraćajući prisutnima između ostaloga naglasio da je u zatvorskim prostorijama Haga imao vakta iščitati dokumenta o Agresiji Srbije i Crne Gore na RBiH,. Orić je posebno poručio da je Bosne bilo prije nas i da će je biti, inša’Allah, do Sudnjega dana…

Na kraju kros pobjednicima uručene su diplome.

bosnjaci.net

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top