Vijesti iz zemlje

U Kantonu Sarajevo na probi radar od kojeg će vozači teško “pobjeći”

Ovo je pilot-projekat, a u ovoj fazi policijski službenici ne sankcionišu vozače motornih vozila zbog počinjenih prekršaja, već ih samo upozoravaju. Dakle, ovaj radar je za sada samo na probi i kada se uvjerimo u njegove dobre ili loše stvari, tek onda će uslijediti odluka o nabavci ovih radara, kazala je za Faktor Suvada Kuldija, portparol MUP-a KS.

– Prednost navedenog radara u odnosu na druge radare, kao i stacionirane radare je što funkcioniše u svim atmosferskim uvjetima, danju, noću, po magli, snijegu i kiši. Prikuplja videozapise za počinjeni prekršaj, fotografiju visoke rezolucije, gdje policijski službenici identificiraju vozilo, registarske oznake i mogućnost vizuelne karakteristike osobe koja upravlja vozilom, kao i mogućnost printanja fotografije i pregled videozapisa – pojasnila je Kuldija.

Uređaj u sebi ima i GPS pa se automatski prikupljaju i podaci o mjestima na kojima je korišten. Koristi pouzdane šifrirane podatke, zbog čega su dokazi uvijek sigurni. Također, ometači im ne mogu ništa.

Proizvođač je naglasio da radi na minus 10, ali i na plus 60 stepeni bez ikakvih problema, a otporan je na vodu i prašinu. Ima dugotrajnu bateriju koja može raditi i do 15 sati, a vrlo je brz u radu. Uređaj pravi kvalitetne i pouzdane snimke koji se mogu koristiti kao dokazni materijal na sudu, ističe naša sagovornica.

Radar za “strance”

SPARTA je drugi pilot-projekat koji provodi kantonalna policija i namijenjen je isključivo za strance koji u Kantonu Sarajevo naprave saobraćajni prekršaj.

– Ovaj projekat namijenjen je isključivo za prekšaje u saobraćaju vozila sa stranim registarskim tablicama. Ovdje se skupljaju podaci i ako je napravljen prekršaj prije dvije godine i vozač se može kazniti ukoliko ga primijeti policija na području Kantona Sarajevo. Ovo je jedini način da se naplati kazna, jer će ti podaci policiji biti na raspolaganju svakodnevno – upozorava Kuldija.

Stacionirani radari u KS

Stacionirani radari u Sarajevu rade 24 sata, dakle bez odmora, i tako snimaju i sve eventualne saobraćajne prekršaje od prekoračenja brzine do prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu. Stacionirani radari u Kantonu nalaze se na sljedećim mjestima:

Ulica Zmaja od Bosne iz smjera Tehničke škole prema Pofalićima, neposredno prije ulaska u Kampus Univerziteta u Sarajevu.

Drugi radar je u ulici Zmaja od Bosne iz smjera Socijalnog prema Pofalićima, neposredno prije raskrsnica ulica Zmaja od Bosne i Hamdije Čemerlića, odnosno kod Ekonomske škole.

Treći stacionirani radar nalazi se u ulici Bulevar Meše Selimovića iz smjera GRAS-a prema Otoci, neposredno prije raskrsnice B. M. Selimovića – most Otoka.

Četvrti radar se nalazi u ulici Bulevar Meše Selimovića iz smjera GRAS-a prema Nedžarićima, neposredno prije raskrsnice B. M. Selimovića i skretanja za RTV dom.

Peti radar je stacioniran u ulici Džemala Bijedića iz smjera Nedžarića prema Ilidži, neposredno prije raskrsnice ulica Džemala Bijedića i Nikole Šopa, odnosno ispod Stupske petlje.

Šesti radar stacioniran je u ulici Kurta Schorka na dijelu kod Aerodromskog naselja i mjeri brzinu u oba smjera.

Sedmi stacionirani radar je u naselju Binježevo na putu M-18, koji mjeri brzinu vozila u oba smjera.

Brzina se mjeri i na dijelu autoputa A-1 i tu su stacionirana dva radara. To je dionica Podlugovi – Jošanica na lokalitetu Malešići i na području općine Ilijaš i brzina vozila se mjeri u oba smjera.

Suvada Kuldija tvrdi da cilj policije nisu kazne za vozače koje moraju naplatiti jer tako propisuje zakon, već da na većinu vozača te kazne djeluju da ne prave slične saobraćajne prekršaje.

– Od 1. do 15. januara ove godine stacionirani radari u Kantonu Sarajevo zabilježili su više od 1.300 saobraćajnih prekršaja. Od ovog broja bilo je 400 vozača koji su napravili saobraćajni prekršaj sa stranim tablicama – istakla je Kuldija.

Na naše pitanje povodom žalbi nekih vozača da se za prekoračenje brzine koje registruju stacionirani radari naplaćuje kazna ako ste vozili 2-3 kilometra više od dozvoljene brzine, Kuldija govori da to nije tako.

– To nije istina, jer se još toleriše prekoračenje brzine do 10 kilometara. Recimo ako je dozvoljena brzina 60 kilometara na sat, a neko vozi 70 kilometara, neće platiti kaznu. Međutim, ako vozi 71 kilometar, a dozvoljeno je 60, platit će kaznu. To isto važi i na mjestima gdje je ograničenje vožnje 40 ili 50 kilometara na sat – zaključila je Suvada Kuldija.

Faktor

Povezani članci

Back to top button