Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > U Kantonu Sarajevo 60 % IT industrije FBiH

U Kantonu Sarajevo 60 % IT industrije FBiH

Kako je istaknuto u studiji, i pored toga što kompanije imaju gotovo neograničen potencijal novog zapošljavanja koji se mjeri u hiljadama radnih mjesta, njihov razvoj pa čak i dugoročan opstanak su upitni zbog nedovoljnog broja školovanih kadrova.

Postojeće obrazovne institucije koje educiraju kadrove za ovaj sektor prema strukturi trenutnim upisnim kvotama, obrazovnim kurikularnim profilima nastavnog kadra predstavljaju apsolutno limitirajući faktor u razvoju IT oblasti te su potrebne sistematične i cjelovite promjene.

Ova studija definira neophodnost povećanja nivoa znanja i kompetencija nastavnog kadra, modernizaciju nastavnih planova kao i direktnu saradnju kompanija IT sektora i obrazovnih institucija.

Između ostalog, u studiji se predlaže povećanje upisnih kvota na postojećim fakultetima, osnivanje ili restrukturiranje najmanje dvije srednje stručne škole te osnivanje IT fakulteta u okviru Univerziteta u Sarajevu.

Vlada je usvojila ovaj dokument te se opredijelila za realizaciju ovih ciljeva, a uz otvaranje IT fakulteta i srednjih škola, važan pravac je i uključivanje programa cjeloživotnog učenja kako bi se u perspektivi ostvario strateški cilj od 12.000 IT inžinjera i specijalista do kraja 2025. godine.

Jedan od ciljeva Vlade je uspostavljanje Tehnološkog parka koji će uključiti fleksibilne i funkcionalne prostore za potrebe IT kompanija kombinirane s prostorima za zgrade IT fakulteta uz prostor za IT istraživačke razvojne centre, rečeno je u saopštenju Pres-službe Vlade KS.

Zatraženo je i od nadležnih institucija da naprave dinamičke planove i odrede korake u sistemskoj realizaciji prihvaćenih ciljeva, posebno jer se uvođenje informatičkog obrazovanja na početku osnovnog školovanja pokazalo kao dobar potez.

Predstavnici Vlade KS izrazili su očekivanje da već od naredne školske godine budu napravljeni veći iskoraci u informatičkoj obrazovnoj ponudi, jer svi pokazatelji govore koliki su potencijali u ovom sektoru te koliko on može doprinijeti privrednom razvoju Kantona.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top