Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > U Jakarti otvoren servis Anadolu Agency na indonežanskom jeziku

U Jakarti otvoren servis Anadolu Agency na indonežanskom jeziku

Novinska agencija Anadolu Agency (AA) je svečanom ceremonijom u Jakarti otvorila Servis AA na indonežanskom jeziku i Predstavništvo za Pacifik u okviru zacrtanog cilja da postane jedna od vodećih novinskih agencija u svijetu.

Zamjenik generalnog direktora AA Mustafa Ozkaya je u obraćanju prisutnima kazao da je Servisom na indonežanskom jeziku u Jakarti Anadolu Agency postala novinska agencija koja trenutno objavljuje vijesti na 12 jezika, dodajući da je AA jedina međunarodna novinska agencija koja na indonežanskom jeziku objavljuje vijesti i ostale sadržaje.

“Ova zemlja nam je vrlo značajna jer populacija Indonezije iznosi preko 260 miliona i nalazi se na kritičnoj poziciji na području Azije i Pacifika. Spremni smo da vijesti iz Indonezije, zahvaljujući našoj širokoj mreži reportera i fotoreportera na globalnom nivou, šaljemo dalje u svijet. Postoji mnogo toga da naučimo jedni od drugih u ovom, stalno promjenjivom svijetu”, rekao je Ozkaya, naglasivši kako će otvaranje servisa na indonežanskom jeziku doprinijeti dodatnom jačanju odnosa između Turske i Indonezije.

Svečanom otvaranju su prisustvovali i zamjenica ministra za komunikacije, informisanje i tehnologiju Indonezije Roasrita Niken, ambasador Republike Turske u Jakarti Mehmet Kadri Sander Gurbuz, član Upravnog odbora AA Ali Turker Pirtini, koordinator za Aziju, Kavkaz i Pacifik Yilmaz Yaman, urednik AA za servis na indonežanskom Dandy Koswaraputra i drugi visoki zvaničnici i zvanice.

Zamjenica ministra za komunikacije, informisanje i tehnologiju Indonezije Roasrita Niken je u obraćanju istakla kako će servis AA na indonežanskom jeziku dodatno produbiti odnose između Indonezije i Turske u mnogim oblastima.

Ambasador Gurbuz je kazao da se odnosi dvije zemlje kreću u vrlo pozitivnom smjeru, naglasivši da će novootvoreni servis AA značajno odgovoriti i na, kako je rekao, ogromnu potrebu javnosti na tačne i pouzdane vijesti.

Pirtini je istakao kako servis na indonežanskom jeziku, između ostalog, predstavlja značajan korak u odnosima Turske sa Indonezijom.

Urednik AA za servis na indonežanskom Dandy Koswaraputra je podsjetio prisutne da AA trenutno u svijetu ima 41 ured te reportere u oko 90 zemalja.

Istakao je i kako će, zahvaljujući širokoj mreži reportera AA u svijetu, od sada i javnost u Indoneziji na indonežanskom jeziku moći pratiti dešavanja u svim dijelovima svijeta.

Dodao je kako su mediji u Indoneziji pokazali veliki interes za novi ured AA, napominjući kako u toj zemlji imaju već 10 pretplatnika na vijesti i sadržaje koji proizvodi ova novinska agencija.

Anadolu Agency trenutno objavljuje vijesti i sadržaj na 12 jezika – turskom, engleskom, arapskom, BHS (bosanski, hrvatski, srpski), ruski, kurdski, perzijski, francuski, albanski i indonežanski.

Planirano je da 26. oktobra ove godine bude otvoren i servis za španski, čime će broj jezika, na kojima ova novinska agencija objavljuje sadržaj, biti povećan na 13.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top