Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U Jajcu otvoren treći Sajam turizma i eko proizvoda

U Jajcu otvoren treći Sajam turizma i eko proizvoda

Sajam turizma i eko proizvoda STEP otvoren je danas u Jajcu čime je i službeno označen početak turističke sezone u ovom gradu. Sajam je otvorio Tahir Lendo, premijer SBŽ-a, koji je kazao da ova mu je drago što ova manifestacija iz godine u godinu sve više raste i na taj način poboljšava turističku ponudu ovog kraja.

Naveo je da se također nada da će na ovom području nastaviti ambijent za razvoj turizma i ekološke proizvodnje.

”Ono što tržište sve više traži su eko proizvodi, a Jajce ima potencijal za razvoj ove oblasti te je potrebno nastaviti sa razvojem u tom smijeru”, naveo je on otvarajući današnji sajam.

Huso Hadžić, direktor Agencije za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca poželio je dobrodošlicu gostima sajma i naveo da je on iz godine u godinu sve posjećeniji.

”Nažalost, nismo mogli udovoljiti svima koji su željeli izlagati na našem sajmu. Kapaciteti su već popunjeni, tako da već od iduće godine, zbog velike zainteresiranosti, moramo povećati kapacitete sajma”, istaknuo je on.

Načenik Općine Jajce Edin Hozan kazao je da sajam može biti koristan za širu lokalnu zajednicu te da je ovo jedan od načina za povezivanje proizvođača iz BiH i i susjednih zemalja te promicanje Jajca kao turističkog mjesta kao i svojevrsni poticaj organskoj proizvodnji.

”Na ovaj način promovira i čitava BiH ne samo ovaj grad“, naveo je Hozan.

Istaknuo je također da Općina stavlja poseban akcent na razvoj turizma po kojem je ova općina već poznata. ”U tom smislu proizvodnja eko hrane ima poseban značaj. Želimo da u narednom razdoblju se veći broj naših građana okrene toj vrsti proizvodnje i za sebe nađe nešto od čega će imati koristi”,istaknuo je načelnik Općine Jajce.

U tom cilju danas su stavljene u pogon dvije stare mlinice u kojima će se od danas mljeti žito. „Na ovaj način će svi koji posjete ovo područje imat će priliku vidjeti kako su nekada naši preci mljeli žito“, kazao je on.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH, kazao je da je Jajce jedinstven grad kada se govori o turizmu, pogotovo povijesnom, te da nije slučajno da su zbog toga mnogi vladari birali ovaj grad kao svoje sjedište.

Ivica Kirin, načelnik Općine Virovitica, kazao je da treba potaknuti mlade da ostanu na ovom području te da je jedan od načina razvoj eko proizvodnje.

Podsjetimo, da na ovogodišnjem STEP sajmu koji traje do sutra svoje proizvode predstavljaju izlagači iz svih krajeva BiH, ali i susjednih zemalja. Partner Sajma turizma i eko proizvoda “STEP Jajce 2016“ je općina Zenica, a na sajmu se također predstavljaju i gradovi Virovitica i Tomislavgrad, bratimljeni gradovi sa Jajcem, kao i grad Novska s kojim općina Jajce ima odličnu suradnju.

akta.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top