Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > U Jablanici održana tribina pod nazivom “Jedinstvo Bošnjaka, nužnost našeg vremena”

U Jablanici održana tribina pod nazivom “Jedinstvo Bošnjaka, nužnost našeg vremena”

Večeras je u Kino sali u Jablanici održana tribina pod nazivom “Jedinstvo Bošnjaka, nužnost našeg vremena”.

Tribinu su organizovali Koordinacija bošnjačkih NVO HNK-a i Udruženje “Emel” Jablanica, koje je članica Koordinacije BNVO. Gosti predavači su bili: hafiz Alija ef Rahman, jedan od imama džamije Kralj Fahd u Sarajevu i Abdusamed Nasuf Bušatlić, predsjednik Udruženja SAFF Sarajevo.

Tribini je prisustvovalo oko 130 posjetilaca koji su mogli čuti vrlo korisna izlaganja predavača.

Hafiz Rahman je govorio o nužnosti i obaveznosti jedinstva Bošnjaka u kontekstu nužnosti jedinstva muslimana. Istaknuo je potrebu boljeg dijaloga i razumijevanja Bošnjaka muslimana zbog naše budućnosti. 

Abdusamed Nasuf Bušatlić je govorio o primjeni islamskog principa da su svi vjernici braća te da taj princip nije dovoljno primjenjen u praksi muslimana današnjice što se manifestira brojnim problemima u islamskim društvima. Bušatlić je dio predavanja posvetio projektu Koordinacije bošnjačkih NVO o potrebi afirmacije tradicionalne bošnjačke porodice koji ima za cilj ukazivanje na važnost porodice za društvo u cjelini. Odgoj je osnov funkcionalnosti porodice a taj osnov je danas u mnogim porodicama zakazao. Zbog toga svi moramo više doprinosti popravljanju stanja u porodici kako bismo imali nadu za naš opstanak na ovim prostorima.

Tribini su prisustvovali i glavni imam Medžlisa IZ-e Jablanica, predsjednik tog Medžlisa, bivši načelnik Općine Jablanica te ministar u Vladi HNK Ajdin Teletović.

Medijsko praćenje tribine je bilo u organizaciji RTV Jablanica.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top