Vijesti iz svijeta

U izraelskim napadima na Gazu poginulo šest osoba

U napadima koje su izraelske snage na Pojas Gaze izvele od sinoć, poginulo je šest Palestinaca, javlja Anadolu Agency (AA).

Ashraf al-Qidra, glasnogovornik Ministarstva zdravstva Palestine u Gazi, saopćio je kako je u napadu koji su izraelski avioni izveli na istok Gaze poginuo 20-godišnji Mus’ab Havs, a dvojica Palestinaca su ranjena.

Tako je u napadima koje je izraelska vojska na Gazu izvela od sinoć poginulo ukupno šest Palestinaca.

Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee saopćio je kako je meta izraelskih aviona i helikoptera bilo područje na kojem su se nalazile sumnjive osobe koje su navodno pokušale preći preko granice na sjeveru Pojasa Gaze.

Do povećanja tenzija je došlo nakon što su je grupa izraelskih vojnika u civilnom vozilu prešla u Gazu. Tri kilometra od granice Gaze, vojnike su primijetile jedinice pri Hamasu što je dovelo do sukoba u kojem je poginulo sedam Palestinaca i izraelski vojnik.

Dan nakon toga, grupe Palestinskog otpora, među kojima su Hamas i Islamski džihad, izvele su raketni napad u kojem je teško ranjen izraelski vojnik. Palestinske grupe su saopćile kako je ovaj napad, čija je meta bio autobus na izraelskoj strani, bio osveta za stradale u nedjelju.

 Nakon toga, Izrael je pokrenuo zračni napad na Gazu, a palestinske grupe su uzvratile raketama.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button