U FokusuVijesti iz zemlje

U izolaciji ste? Evo šta vam može pomoći u obavljanju posla i dodatno vas educirati ili zabaviti

Donosimo pregled preporuka i savjeta kako što bolje iskoristiti dostupna vam tehnološka rješenja dok ste u izolaciji zbog pandemije koronavirusa. Podijelili smo ih u tri kategorije: posao, obrazovanje i zabava.

Posao

Bavite li se uredskim i sličnim poslovima na raspolaganju su praktično svi osnovni alati koji vam mogu zatrebati, poput aplikacija za obradu teksta te izradu tablica, prezentacija, predložaka za upitnike…

Najpoznatiji među besplatnim servisima koji nude pristup takvim alatima svakako je Google Suite, koji se sastoji od Gmaila, aplikacije za razgovore Hangouts, Calendara, Drivea (za pohranu) te servisa Docs, Sheets, Slides, Keep, Forms i Sites.

Zatrebate li jednostavne alate za obradu fotografija možete posegnuti za besplatnim servisima kao što su Pixlr X, GIMP, Photoscape X i PicMonkey. Za osnovnu obradu videa možete se preuzeti aplikacije kao što su Shotcut ili koristiti Movie Maker Online.

Ne morate ni ostati posve izolirani od kolegica i kolega na poslu (osim, naravno, ako baš to želite). Hrpu besplatnih aplikacija za brbljanje i konferencijske pozive predvode veterani poput Skypea i već spomenutog Google Hangouts, ali u istu svrhu poslužit će Facebook Messenger, WhatsApp, Appleov FaceTime ili alati kao što je Appear.in.

Naravno, ne morate se baviti samo poslom. Višak vremena može biti iskorišten za sređivanje digitalne arhive, izradu sigurnosnih kopija (backupova) važnih dokumenata i drugih podataka, ponovnu instalaciju operativnog sustava koju već dulje vrijeme odgađate…

Obrazovanje

Nikad u historiji ljudskog roda nije toliko znanja bilo dostupno tolikom broju ljudi besplatno pa zašto dane koje morate provesti u svoja četiri zida ne bi iskoristili kako bi naučili nešto novo, odnosno proširili i usavršili ono što već znate?

Coursera vam je vjerojatno već dobro poznata, kao i Khan Academy te Udemy. Ali, jeste li upoznati i sa ovim servisima?

Servis edX nudi 2000 kurseve  iz 140 obrazovnih institucija diljem svijeta, među kojima su američki MIT, sveučilišta Harvard i Berkeley… iTunesU Free Courses pogodan je za vlasnike Appleovih uređaja. Sadržaj je pretraživ po kategorijama, temama i žanrovima, između ostalog.

Naravno, možete i pretraživati YouTube u potrazi za znanjem (pogledajte što, recimo, nudi matematičar Toni Milun na svom kanalu), kao i okrenuti se specijaliziranim web odredištima poput Coolinarike (ako ponestane ideja kako potrošiti zalihe hrane koje ste nakupovali).

Imajte na umu kako Iskon omogućuje pristup programima nastave na daljinu besplatno putem mobitela.

Zabava

Na webu ne nedostaje besplatnih i inih načina kako ubiti dosadu. Već spomenuti YouTube i servisi poput Vimea nude više sadržaja nego što možete pogledati do kraja života, kamoli tokom dvosedmične karantene.

Sad je i dobro vrijeme za aktivaciju besplatnih promo razdoblja korištenja na servisima kao što su Netflix, Amazon Prime i Hulu.

Pojedini servisi su na pojedinim područjima korisnicima besplatni na određeno vrijeme. Primjerice, sve serije, filmovi i dokumentarne emisije u sklopu usluge Pickbox Now dostupni su neograničeno u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Makedoniji i Crnoj Gori. Za pristup svim sadržajima iz naše ponude dovoljna je registracija na www.pickbox.tv ili aplikaciji Pickbox Now.

Što god radili, nemojte paničariti. Vijesti o koronavirusu koje nisu iz službenih izvora uzmite sa zdravom dozom skepse i provjerite prije nego što ih podijelite.

Na kraju, ali ne najmanje važno: ostanite u kontaktu s dragim vam ljudima. Nazovite ih, provjerite je li sve u redu. Napravite grupe u aplikacijama kao što su WhatsApp kako bi mogli jedni drugima priskočiti u pomoć ukaže li se za time potreba. Provjerite također brine li netko za starije i nemoćne komšije.

Akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button