Vijesti iz svijeta

U Istanbulu počeo World Halal Summit 2019

Jučer je u Istanbulu počeo World Halal Summit 2019 koji se organizira pod pokroviteljstvom zemalja Organizacije islamske kooperacije (OIC).

Ovo je peti po redu Samit kojem prisustvuju predstavnici kompanija, certifikacijskih i akreditacijskih tijela, ekperti, naučnici, stručnjaci, studenti i drugi akteri iz oblasti halal industrije iz 80 zemalja.

Samit će trajati do 01. decembra 2019. godine, a na njemu će se govoriti na teme iz oblasti halal standardizacije, akreditacije, turizma i halal life-style, te islamskoj ekonomiji i bankarstvu.

Uporedno sa Samitom, održava se 7. OIC Halal Expo na kojem izlaže 316 domaćih i stranih kompanija iz 35 zemalja. Kompanije su iz sektora hrane i pića, finansija, turizma, kozmetike, medicine, hemije, ambalaže i pakovanja. Očekuje se da će sajam posjetiti oko 40.000 posjetilaca.

Ovim događajima prisustvuju i predstavnici Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH. Oni će prisustvovati u radu samita kako bi se upoznali sa kretanjima, trendovima i problemima unutar halal industrije. Također, planirano je da sa učesnicima samita zajedno posjete sajam.

halal.ba

Povezani članci

Back to top button